Källström svarar efter kritiken mot Svenska fotbollförbundet - idag nyheter
   

Källström svarar efter kritiken mot Svenska fotbollförbundet


På onsdagen presenterades den svenska landslagstruppen till Nations League-matcherna mot Azerbajdzjan och Estland.
Men på presskonferensen landade mycket fokus på granskningen av Fotbollstidningen Offside där flera personer som lämnat sina jobb på Svenska fotbollförbundet riktar hård kritik mot ledningen. Anställda som är kvar på facket vittnar anonymt om förändringar som få förstår och flera berättar om vad de upplever som bristande ledarskap.
Sedan förra året pågår en stor omorganisation på föreningen, ledd av den nya generalsekreteraren Andrea Möllerberg. Hon utsågs efter att Fredrik Reinfeldt valdes till ny ordförande förra året och sedan dess har ett antal personer bytts ut på ämbetet.

Bland andra är Perra Widén, Claes Eriksson, Yvonne Ekroth och Roger Sandberg, som alla arbetat med fotbollsutveckling på förbundet i många år, är kritiska till hur de och andra har blivit bemötta. De uttrycker också oro för försämring av kompetensen i organisationen.

Perra Widén är en av flera tidigare anställda på Svenska Fotbollförbundet som förekommer i fotbollstidningen Offsides recension.

En person med god insikt som DN pratar med är också bekymrad över situationen, och att “man tror att man kan driva det som ett företag när det är en folkrörelse”.
– Ingen av de jag har pratat med inom facket är emot förändringar, utan sättet de har gjort det. Det har mer handlat om att personer som har ett bredare kontaktnät och mer kompetens har uppfattats som ett hot, säger källan som vill vara anonym.
Offside berättar Om kraftigt försämrade siffror i Svenska fotbollförbundets senaste medarbetarundersökning.
Under förre generalsekreteraren Håkan Sjöstrands tid fick föreningen det lägsta eNPS-värdet på +22 (2022), på en skala mellan +100 och -100. Den senaste medarbetarundersökningen från Sjöstrands tid gav resultatet +40.
Nu är siffran +5, och utbildningsavdelningen gick från +60 till -64 på ett år.
– Vid tiden för den här undersökningen hade vi precis gått igenom förändringen av utbildningsorganisationen, så det är klart att just då var de mitt i sitt steg i sin organisationsförändring, det är klart att det påverkar, säger Andrea Möllerberg i intervjun med Offside där hon svarar på frågor om recensionen.

Andrea Möllerberg är sedan hösten 2023 generalsekreterare i Svenska fotbollförbundet.

– Alla varningssignaler kom ut om att man är orolig och att man inte vet vad som ska hända. Och att du inte känner dig tillräckligt informerad. Vi tar allt detta till oss, men jag vill ändå säga att det är väldigt tufft i en omställningsprocess, och det märks i de här undersökningarna. Vi jobbar på det här hela tiden, men det är bra att det kommer ut.

Fakta.eNPS

Ett mått som används i många olika branscher. Värdet sammanställs på Svenska Fotbollförbundet efter att de anställda fått svara på frågan: “Hur troligt är det att du skulle rekommendera SvFF som arbetsgivare till andra?”

Källa: Fotbollstidningen Offside

En anställd på avdelningen har gjort en whistleblower-anmälan, skriver Offside, med en orosanmälan om psykisk ohälsa. Men den anställde vände sig till Riksidrottsförbundet, då enligt personen “få, om ens några, har förtroende för de personer som får de anmälningarna” på Fotbollsförbundet.

Personer i recensionen talar om respektlöst bemötande av chefer och att “en obehaglig tystnadskultur har tagit över”. Utnämningen av bland andra Kim Källström till fotbollsledare ifrågasätts, eftersom han saknar erfarenhet som arbetsledare.
Källström var med vid onsdagens trupputtagning i Solna.
– Det är tråkigt att folk känner så. Varje dag går jag upp och gör så gott jag kan och det jag tror på för att svensk fotboll ska må så bra som möjligt. Jag känner mig trygg i det jag gör, den resa vi har påbörjat och vart vi är på väg, säger han.
– Men jag respekterar också att folk har åsikter om det. Det är en del av spelet, och du måste acceptera det.

I december förra året meddelade Svenska fotbollförbundet att Kim Källström tar över rollen som fotbollschef.

Han kommenterar Offsides recension i stora drag så här:
– Det är väldigt tråkigt att flera anställda och tidigare anställda mår eller har mått dåligt och inte är nöjda med vissa beslut som har fattats. Det är något vi tar på största allvar, och vi ser över vad vi kan göra. Ledningsgruppen har uppenbarligen haft upp det och vi har diskuterat olika åtgärder. Att du mår bra och trivs med att jobba på SvFF är det primära för oss.
– Sedan är det att vi kom in och kände att vi ville utveckla svensk fotboll. Då kände vi att vissa saker behövde förändras. Det här är en del av förändringen, att vi organiserar om oss lite. Vi tar in andra människor som har andra egenskaper. Det finns mycket av det, men det primära är att det är väldigt tråkigt att folk inte mår bra. Vi tar deras känslor på största allvar.

d0db74bb eed9 430d 96a1 b27cb2dd8521

DN har under veckan även varit i kontakt med flera personer inom den svenska fotbollsrörelsen om granskningen och Svenska fotbollförbundet.
– Jag tycker att det som kommer fram (i recensionen) är tråkigt och det är inte bra för svensk fotboll, men jag är inte förvånad, säger Bert Andersson, ordförande i Göteborgsdistriktet, som fram till mars även var vice ordförande i SvFF.
Han vill inte uttala sig som ordförande utan ger sin personliga åsikt och säger att han dock är förvånad över att personalundersökningen gjordes mitt under omorganisationen.

e772562b 29c5 4de6 8f98 09529dde4673

– Jag har jobbat inom näringslivet i hela mitt liv och har aldrig sett folk göra det här mitt i en process. Man brukar göra det före och efter, men inte i mitten. Gör man så här får man väldigt konstiga svar. Jag har sett dessa undersökningar under alla mina år i styrelsen. Det är sant att det är det sämsta resultatet, men det hade varit väldigt konstigt om man fick ett bra resultat.
Offside-artikel är långt ifrån den första att avslöja missnöje med arbetsförhållandena på förbundskansliet.
Expressen publicerade i slutet av 2022 en genomgång av dåvarande ledningen under Håkan Sjöstrand. Fotbollskanalen rapporterade i somras om splittringar och missnöje med den nya ledningen. Kvällstidningen har bland annat skrivit om ilska över “pseudovetenskap” när Andrea Möllerberg arrangerade en föreläsning om “färgenergier” för förbundets chefer.
DN har berättat hur Fredrik Reinfeldt och Andrea Möllerberg aviserat planer på att söka till EM 2029 utan styrelsens vetskap.

Andrea Möllerberg och Fredrik Reinfeldt.

Så det stormar om förbundsledningen inför nästa års förbundsmöte, då Fredrik Reinfeldts mandatperiod går ut och han kan bli omvald.

Som Fotbollskanalen tidigare rapporterat kommer distrikten att hålla en egen konferens i höst.
– Jag har inte sett agendan. Det här blir definitivt ingen generell poäng, men det vore konstigt om inte 45 distriktspersoner som träffas pratar om detta, säger Bert Andersson.
Hans Göteborgsdistrikt röstade inte på Reinfeldt som ordförande, utan på den andra kandidaten: Lars-Christer Olsson.

Jag tolkar det som att många röstade på Reinfeldt för att få en förändring, men den förändringen blev inte som den var tänkt att bli.

Hur ser du på det kommande presidentvalet?
– Vi röstade på Lars-Christer, mest av den anledningen att vi inte trodde att vi visste vad Fredrik stod för, säger Bert Andersson.
– Han sa inte om han skulle lämna sina andra uppdrag och hade inte heller någon riktig programförklaring. Vi kände att med Lars-Christer visste vi vad vi fick. Jag tolkar det som att många röstade på Reinfeldt för att få en förändring, men att förändringen inte blev som man tänkt sig.

Fredrik Reinfeldt valdes till ny ordförande för Svenska fotbollförbundet i slutet av mars 2023.

Victoria Haraldsonordförande i Västergötlands fotbollsförbund, tycker det är naturligt att det finns olika åsikter på kontoret.
– Det här är en arbetsplats med, tror jag, runt 200 personer, säger hon.
– Jag är själv väldigt van vid personalfrågor och om jag ska utvärdera det här på något sätt måste man ha en annan helhetsbild än den som framkommer (i artikeln).
Västergötland röstade på Fredrik Reinfeldt i ordförandevalet.
Ni hade en ordförandekonferens i distrikten i somras. Insåg du då att det fanns ett missnöje med ledningen på Svenska fotbollförbundet?
– Inte alls. Personligen har jag inte haft några andra förväntningar på den nya ledningen, och hade jag haft det så hade jag uttryckt det för dessa personer. Sedan tar man det med den som det berör.
Elitklubbarna intresseorganisationer Damelitfotboll (EFD) och Svensk elitfotboll (Sef), som har representanter i förbundsstyrelsen, är fåordiga när DN frågar hur de ser på missnöjet i förbundet.
“Det enda jag kan säga är (med erfarenhet av medarbetarundersökningar från andra beskickningar) att man ska ta dessa med stort allvar och ödmjukhet”, skriver EFD:s generalsekreterare Tomas Hoszek i ett sms till DN.

Johan Lindvall.

Sef “har ingen vardaglig insyn i förbundets operativa arbete”, skriver generalsekreterare Johan Lindvall i ett mejl till DN.
“Det är inte vår uppgift att kommentera eller ha synpunkter på SvFF:s arbete med sin organisation. I vår relation med SvFF och specifikt med Andrea Möllerberg och Fredrik Reinfeldt finns det inget att kommentera. Det fungerar bra”, skriver han.
DN har sökt upp Andrea Möllerberg och Fredrik Reinfeldt, men fått veta att de inte är tillgängliga för intervjuer i nuläget.

Läs mer:
Nyckeltrio saknas – Bergvall i den svenska landslagstruppen
Fredrik Reinfeldt meddelade EM-planer utan styrelsens vetskap


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa