Kamala Harris kan ha större chans att slå Trump än Biden

07 harris webb


Kamala Harris är toppkandidaten att ersätta Joe Biden om han drar sig ur presidentvalet, säger flera högt uppsatta källor till Reuters. Frågan är om hon har vad som krävs för att slå Donald Trump i ett presidentval.

Sedan Biden blev president 2020 har Harris fungerat som vicepresident. Innan dess var hon ledamot av USA:s senat och innan dess var hon justitieminister och chefsåklagare för delstaten Kalifornien. Det gör henne till ett av de mest kända namnen i det demokratiska partiet, vilket tyder på att hon kan bli den som ersätter Biden.

Stödet för Biden minskar – Harris det naturliga alternativet

Vissa nygjorda valundersökningar visar att Harris skulle ha haft en bättre chans att slå Trump än vad Biden har. Den senaste Reuters-undersökningen visar att 43 procent hade stött Trump medan 42 procent hade röstat på Harris.

De senaste siffrorna från CNN visar att Biden ligger sex procentenheter bakom Trump med 43 respektive 49 procent av väljarnas stöd. Mellan Trump och Harris var det också jämnare i den här undersökningen, med 47 respektive 45 procent av stödet.

Moderata väljare från båda partierna föredrar Harris framför Trump, mellan 39-50 procent, medan oanslutna eller svävande väljare 40-43 procent mer än Trump, enligt CNN.

Michelle Obama är den enda som slår Harris i opinionsmätningarna, men hon verkar inte vara ett alternativ då hon själv aldrig har uttryckt intresse för att kandidera till presidentposten.

Undersökningar visar dock att majoriteten av amerikanerna ser negativt på Harris, men de ser också negativt på både Trump och Biden.

Flera toppdemokrater är positiva till Harris

Den demokratiske representanten Adam Schiff har talat NBC News att han tror att Harris kan vara en “fenomenal” president och att hon hade vunnit stort över Trump.

– Innan vi kommer till ett beslut om vem som kandiderar måste presidenten fatta ett beslut om det är han. Antingen måste han vinna stort, eller så måste han ge facklan till någon annan som kan göra det, säger Schiff.

Även om flera andra kandidater för att ersätta Biden har diskuterats, säger flera stora demokratiska sponsorer att Harris är “omöjlig att ignorera” som ett alternativ.

– Hon har fått starkare stöd de senaste dagarna. Hennes opinionsmätningsbetyg har stärkts i partiet nu när man ser att hon kan behöva kliva fram. Gavin Newsom och Gretchen Whitmer är guvernörer i Kalifornien och Michigan. Men de är inte alls lika kända som Kamala Harris och att ha ett känt namn är väldigt viktigt i USA, men alla tre är klara, sa Marcus Oscarsson, politisk kommentator i idag nyheter, i Nyhetsmorgon i torsdags.

Harris nackdelar är delvis att hon kan ha svårare att dra in pengar från sponsorer eftersom hon tillhör de mer vänsterinriktade demokraterna än vad Biden gör. Samtidigt har republikanska attacker mot Harris som både svart och kvinnlig ökat efter att hon presenterades som ett alternativ till Biden.

“Tyvärr är beroendet av både rasistiska och sexistiska attacker och fördomar mot kvinnor som kandiderar historiskt vanligt och existerar fortfarande i dag”, säger Kelly Dittmar, professor i statsvetenskap vid Rutgers University. Reuters.

Harris själv har inte uttalat sig och står fortfarande bakom Biden som president. CNN rapporterar att hon fokuserar på att vinna över Trump.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen