När DN frågar Tinder varför AI behövs för att hjälpa användare att välja bilder svarar Ebba Rosenberg, pr-konsult för företaget.
– Många kan känna sig osäkra på vilka bilder som fungerar bäst. Denna funktion förenklar det lite. Vi vill att fler ska kunna visa sitt autentiska jag.
Bumble, en annan storspelare inom dejting, skriver i ett mejl till DN att AI kan hjälpa kärlekssökande att bygga sina relationer bättre. “Genom att använda AI på ett genomtänkt sätt kan vi hjälpa människor att bättre representera sig själva online, vilket i sin tur bygger autentiska relationer offline.”
Matilda Arvidsson, docent i folkrätt vid Göteborgs universitet, forskar bland annat inom området AI. Hon tror att ideal påverkar människors benägenhet att manipulera sitt utseende.
“Att testa olika utseenden, visa upp oss med olika masker som är eller inte är verkliga är alltså inte alls nytt för AI. En potentiell risk är att det kan ge en mer strömlinjeformad estetik eller skönhetsideal. Av egen erfarenhet kan jag intyga att du ofta blir besviken – eller förvånad – när dejten dyker upp i verkligheten och inte alls ser ut som på deras bilder.”
Matilda Arvidsson nämner också att det i extrema fall kan handla om till exempel någon som vill skada människor och som använder falska bilder i syfte att skada eller dölja en verklig identitet. Men den typen av beteende har funnits så länge det har varit kontaktannonser, säger hon.
Människan har skapat bilder av sig själv sedan urminnes tider – och velat styra bilden som presenteras. Porträttmålarna vägleddes således av regenternas och adelns fåfänga önskemål, och många gånger framstår porträtten av regenter och helgon som mer symboliska än realistiska.
Idag behöver människor inte lita på en fotograf för att fånga det perfekta porträttet. Nu kan de flesta av oss ta en selfie när vi vill och redigera den hur vi vill. Vi har möjlighet att bestämma hur vi vill framstå i betraktarens ögon.
Castingföretag – som söker deltagare till realityserier – har haft problem med dagens möjligheter att fixa porträttbilderna: “Potentiella deltagare använder alltmer AI i de bilder de publicerar på sina sociala medier”, säger en caster till BBC. Det gör det svårt att bedöma hur personerna ser ut i verkligheten.
– Det vi har framför oss idag är en värld av bilder där den verkliga bilden har fått sällskap av AI. I självporträtt har du länge kunnat presentera dig själv på ett sätt som kanske inte matchar andras bild av dig. Genom självporträttet kan du visa mer extrema sidor av dig själv, som är mörkare och mer laddade än den du till vardags framstår som, säger Kerstin Hamilton.
Hon är bildkonstnär och forskare i konstnärlig gestaltning vid Göteborgs universitet. Hon säger att det behövs ett nytt språk inom fotografi på grund av de snabba förändringarna inom bildmanipulation. Hon menar att de som arbetar med fotografi och forskare i ämnet har ett stort ansvar för att utveckla sättet att prata om syntetiska bilder.
Enligt Kerstin Hamilton blir vi mer fantasifulla när vi tar selfies och dejtar jämfört med de bilder vi skickar till våra familjer och vänner. Det är lättare att överdriva när man letar efter kärlek, helt enkelt.
– Risken är att bilden blir så fiktionaliserad att den tappar sitt syfte. AI-genererade bilder är inte neutrala och tränas på befintliga bilder, vilket skapar en historisk genomgång. Fördomar och västerländska skönhetsideal reproduceras nu genom AI. Om jag ber AI att göra mig snyggare så gör den det utifrån dessa befintliga normer, säger Kerstin Hamilton.
Förra året hade den spanska realityserien “Deep fake love” premiär på Netflix. Serien går ut på att par testar sina relationer och ser om deras partner är otrogna, med hjälp av djupt falskt och AI-teknik.
Serien går ut på att människor tittar på videor som verkar visa att deras partner är otrogen. Först efter att paret tittat på de traumatiska videorna, där många av deltagarna är synbart förkrossade, får de reda på att videorna kan vara falska. De par som lyckas identifiera flest videor som äkta eller falska vinner en rejäl prispott.
Tittarnas reaktioner har varit blandade. Några har sagt att AI inte ska missbrukas för underhållningens skull, något tv-recensenterna också höll med om. Programmen väcker frågan om detta är ett hälsosamt sätt att använda AI-teknik.
Dina Koutsikouri är digitaliseringsforskare vid Göteborgs universitet. Hon tycker att det är viktigt att diskutera hur AI har smugit sig in på långt fler områden än de som handlar om teknik och innovation. Hon är inte förvånad över att folk använder falska bilder när de dejtar, och tror tvärtom att många gärna använder AI för att radera fläckar om det kan hjälpa en att hitta kärleken.
– Du vill se perfekt ut, samtidigt som du vill ge en autentisk bild av dig själv. Någonstans handlar det om att vi inte vill bli utvalda.
Dina Koutsikouri menar att företag måste göra grundläggande etiska överväganden när de börjar använda AI.
– Det är viktigt att de som utvecklar de här apparna programmerar dem etiskt, inte bara för intäkternas skull. Vi har redan ett samhällsproblem med fillers, injektioner och plastikkirurgi. Jag tror att det är farligt om folk gör allt för att förbättra sitt utseende, säger Dina Koutsikouri.
Konsthistorikern Martin Olin, chef för avdelningen Samlingar på Nationalmuseum, säger att det förr i tiden var vanligt att man inte ville visa upp sina skavanker alls. De från lägre samhällsklasser fick få chanser att gestalta sig själva, kanske bara genom att gå en gång till en porträttmålare. Då ville du förstås se fördelaktig ut. Hovdamer och kungafamiljer hade dock medel och utrymme att presentera sig mer fantasifullt.
– Tidigare ville den som beställde tavlan att porträttet både skulle likna och idealisera dem. Det var en balansgång mellan igenkänning och skönhet. Ibland var resultatet så överdrivet att det såg ut som en mask.
Martin Olin menar att det har skett en återgång till hur vi förbättrar bilder. Han är inte förvånad över dagens användning av AI och tung bildredigering vid val av profilbild för dejting.
– Porträttfotografering har alltid inneburit arrangemang, med rekvisita och ljussättning för att skapa den perfekta bilden. Avancerade miljöinställningar var vanliga. Det vore roligt om det här kom tillbaka, istället för att ändra utseende, säger Martin Olin.
Läs mer:
AI-skräpet ersätter de mänskligt skapade sakerna
Så här kan AI förändra porr
Snart blir det lyx att bli bortskämd av en människa
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.