Kebabföretag kritiseras på nytt – bristande hygien

10 kebab webb


Felaktig datummärkning, bristande rengöring och oskyddat kött i frysen.
En kebabtillverkare i Malmö, som hade försäljningsförbud i höstas, får nu åter kritik av Livsmedelsverket, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

I oktober förra året gjorde Livsmedelsverket ett tillsynsbesök hos en kebabtillverkare i Malmö och kunde då konstatera att företaget inte uppfyllde kraven gällande bland annat hygien, underhåll och mikrobiologiska kriterier för livsmedel.

Företaget hade inte tagit prover på kött, utrustning och lokaler under 2023. Det senaste testet gjordes i oktober 2022. Myndigheten hittade även gamla fettavlagringar och mögel på väggarna som oskyddat kött kommit i kontakt med.

Sju ton förbjudet kött såldes

Kebabtillverkaren har även levererat kött till flera restauranger, trots förbud från Livsmedelsverket, vilket SVT Nyheter Skåne rapporterade om. Sammanlagt sju ton förbjudet kebabkött kom då ut på marknaden.

Kanalen kan också i februari i år berätta att Livsmedelsverket vid en ny inspektion upptäckte gamla blodfläckar på kläder vid tillverkning av kebabspett.

Nu får kebabtillverkaren kritik igen av Livsmedelsverket. Vid den senaste uppföljningen i juni konstaterades att kött förvarats oskyddat i frysen, att företaget inte kan påvisa att tillsatser i kebaben inte överstiger maxvärden, felaktig datummärkning och ingrodda äldre produktrester i plastgardiner – dvs bristande städning.

Livsmedelsverket kräver nu att företaget omedelbart lämnar in underlag gällande sex punkter relaterade till kritiken ovan och att samtliga tas upp. Dessutom hotas företaget med vite på 40 000 kronor per poäng om myndighetens krav inte följs.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen