Kenyas demonstranter vägrar välja mellan skatter och korruption

2221a985 9370 4914 be66 b7fa4929157c


Kenyas regering är under hårt ekonomiskt tryck och tyngd av stora skulder. För att undvika att staten går i konkurs och tvingas till standard på sina betalningar, vilket skulle utlösa finansiellt och politiskt kaos i Östafrikas viktigaste ekonomi, har en uppgörelse träffats med Internationella valutafonden, IMF.
Statens finanser måste stärkas omedelbart och för att göra detta har riksdagen klubbat igenom ett stort lagpaket vilket innebär högre skatter på en rad varor och tjänster, från mycket låga nivåer.

Utanför parlamentet i huvudstaden Demonstrationer har rasat i Nairobi i en vecka och minst åtta personer har mist livet. På tisdagen bröt en brand ut vid parlamentet som stormades av tusentals demonstranter.
Nytt är att medlemmar ur landets medelklass nu har gått ut på gatorna, när politisk protest tidigare var ett pyssel för landets sämre beställda som lockades av utdelningar från rika politiker. Det sägs att “Generation Z” gör sin röst hörd för första gången, efter att ha gjort det stannade hemma under förra valet.

Demonstrationerna mot skattehöjningarna har pågått i en vecka.

Foto: Tony Karumba/AFP

Demonstranterna kräver ett stopp för skattehöjningarna. En utbredd uppfattning är att pengarna kommer att försvinna i den korruption som man också vill bli av med. Problemet är att de två kraven är svåra att förena. För det finns ett starkt samband mellan lågt skattetryck och hög korruption, vilket är fallet i Kenya.
I utvecklade välfärdsländer ligger skattetrycket, den så kallade skattekvoten, mellan 40 och 50 procent av BNP i indrivna skatter. I Sverige 41,4 procent av BNP samlas in i skatter medan Frankrike har världens högsta skattetryck på 48 procent av BNP. Runt 25 procent är länder som historiskt har velat ha en nedsvagad stat (som USA) eller växande ekonomier som är på väg att utöka välfärden, som Sydafrika.
I Kenya är skattetrycket endast 17 procent av BNP Av landets vuxna befolkning på cirka 25 miljoner människor är inte ens en fjärdedel registrerad för inkomstskatt, eftersom den informella sektorn är så stor. Den högsta skattesatsen för inkomst är 35 procent och den allmänna momssatsen är 15 procent.
Detta är en anledning till att styrningen är så dålig. Generationer av kenyaner har sett hur politiker sköt sig själva på allmänhetens bekostnad. Det framstår ofta som att politikerna allierade sig mot folket, snarare än att representera olika grupper i samhället. Men detta har man accepterat, eftersom man betalar så lite i skatt.
Rensar man ut rent skatteparadis så är det i princip bara diktaturer eller väldigt auktoritära stater som har lika låg skattebörda som Kenya. Korrupta ledare vill inte höja skatterna för då måste de investera mer pengar i säkerhet för att hantera den sociala oro som följer.
Den inflytelserika Oxford-professorn Paul Collier konstaterar att de krav på transparens som följer med en högre skatt minskar möjligheterna till förskingring.
“Ur en korrupt ledares perspektiv då finns det en ideal skattesats, och den kan mycket väl vara ganska låg.” han skriver.
Organisationen för ekonomiskt samarbete OECD anteckningar i en rapport att beskattning har “potentialen att mobilisera sociala grupper som har ett gemensamt intresse av att hålla sina regeringar ansvariga för beslut”.

Med andra ord: Skatter är nödvändiga för ett samhällskontrakt. OECD:s främsta rekommendation till utvecklingsländerna är att inte höja skatten för de som redan betalar, utan att bredda skattebasen så att fler betalare tas in från den informella sektorn.
Nu när skuldsättningen har tvingat Kenyas politiker att göra just det, ställs invånarna inför ett val: Vill de se en långsiktig minskning av korruptionen, eller vill de omedelbart sluta med skattehöjningar?
Protesterna visar ingen tendens att avta.
Läs mer: Flera döda i protester i Kenya – polisen ska ha skjutit kraftigt


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen