Kenyas president backar om skatter efter omfattande protester

f7d0b52b ac58 4d1f ab61 54abcbcf043a


Det som började som en protest mot höjda skatter har den senaste veckan vuxit till det största uttrycket av missnöje i modern tid mot den skenande korruptionen i landet.

På tisdagen stormade tusentals demonstranters parlament i huvudstaden Nairobi. Totalt dog 23 personer i sammandrabbningar med landets säkerhetsstyrkor.
På tisdagskvällen talade president William Ruto till nationen och meddelade att militären skulle sättas in mot demonstranterna, som han kallade “rebeller” och “förrädare”. Insatserna höjdes avsevärt efter detta tal och risken för ytterligare blodsutgjutelse har ökat.
Men mindre än ett dygn senare har Ruto gjort en helomvändning. I ett tal på onsdagseftermiddagen meddelade presidenten att lagförslaget kommer att kasseras.
– Jag kapitulerar, och kommer inte att skriva under lagen. Det måste dras tillbaka och jag har kommit överens med parlamentarikerna om att det här är vårt kollektiva beslut, sa Ruto i sitt tal.
För att blidka kritikerna som påpekade att protesterna nu kommit att handla mer om korruption än skatter, det måste införas stränga sparkrav för presidentens eget kansli, liksom för regeringens ministrar. Ruto vill bjuda in oppositionspartier och demonstranter att starta en dialog om tillståndet i landet.

En tårgasgranat exploderar i centrala Nairobi under tisdagens protester.

Foto: Luis Tato/AFP

Den skrotade sedeln betyder att Kenya är tillbaka på ruta ett när det kommer till det enorma skuldberget som landet brottas med. Häromveckan kom Kenya överens med Internationella valutafonden, IMF, om ett program som skulle ge landet nya krediter. Men nu är det oklart om detta kan bli verklighet. Ruto antydde att den nya statsbudgeten kommer att bli betydligt mindre eftersom den speglar folkviljan.
Det återstår att se om demonstranterna, de flesta från den yngre generationen som bojkottade valet för två år sedan, kommer att gå med på detta. Proteströrelsen är den första i sitt slag och saknar en naturlig ledare.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen