Men inte. Besökande kineser ledde ett skräckliv på läktaren och sociala medier kokade över med animerade inlägg. Unga och populära Sun Yingsha fick stöd och applåder. Chen Meng som tillhör den äldre generationen och gick segrande ur striden, blev utskälld och till och med utbuad. På sociala medier ifrågasatte Suns supportrar att Chens personliga tränare också är ledare för damlandslaget. De är också missnöjda med Liu Guoliang, den inflytelserika ordföranden för det kinesiska bordtennisförbundet, som ses gynna vissa spelare av ekonomiska och politiska skäl, inklusive Chen Meng. Det gick så långt att en 29-årig kvinna i Peking greps för att ha skrivit aggressiva inlägg i samband med matchen.
Hur kunde känslor vara så heta i en match mellan två kinesiska kvinnor?
Kinesiska medier och tjänstemän skyller på en ohälsosam supporterkultur som nu har beslutats att stävja.
Du kan också höra från spelarna sedan en tid protester mot sena fans. De följer efter dem utanför bordtennisen, omger dem på flygplatser och söker upp sina vänner och familj.
– Håll dig borta från mig!… Sluta filma mig annars ringer jag polisen!.. Du är för nära, är du galen?
I en video ses världsettan Wang Chuqin, som slogs ut av Sveriges Truls Möregårdh i OS, arg när han är omringad av supportrar på en flygplats. Efteråt skrev han att han inte gillar att folk följer honom, tar bilder på honom när han tränar och går in på hotell han bor på.
– På planen är jag en idrottare. Utanför är jag bara en vanlig människa. Jag hoppas att alla kan respektera det och ge mig lite utrymme att andas.
“Fanquan”, supporterkretsar, kring idrottsstjärnor började ta fart i Kina i samband med OS i Rio de Janeiro 2016. Framför allt kring bordtennisstjärnor som vann alla fyra gulden i Brasilien, samtidigt som sociala medier fick en alltmer framträdande roll i Kina.
Till viss del välkomnas fansen och deras engagemang. Uppmärksamheten öppnar upp för att spelarna lättare ska få lukrativa sponsorkontrakt. Det är särskilt viktigt inom bordtennis där prissummorna är klart lägre än inom exempelvis tennis och golf.
Problemet är enligt flera kritiker att många som engagerar sig inte bryr sig lika mycket om sporten som om stjärnornas personlighet. Spelet självt och dess subtiliteter ignoreras till stor del av dem. Men när deras favoriter förlorar utbrister de i hat mot överherren. De sprider falska rykten och förolämpningar om motståndare.
Även OS-vinnaren på herrsidan, Fan Zhendong, har reagerat. I samband med en turnering i våras skrev han på sociala medier att en kvinna hade följt honom i flera dagar och lyckats få en nyckel för att bryta sig in på hans hotellrum. Fan Zhendong har upprepade gånger uttryckt sitt obehag med att supportrar samlats för att vinka av honom och träffa honom på flygplatser.
– Jag välkomnar fans men motsätter mig idolkulturen, har han sagt.
Den senare dök upp i full blom när bordtennisspelaren Zhang Jike fyllde 31. Zhangs supportrar arrangerade en ljusshow i hans hemstad Qingdao. 53 byggnader i staden lystes upp med lyckönskningar och kärleksförklaringar.
Inte bara bordtennisspelare klagar på inbitna supportrar. Simmaren Pan Zhanle, som vann och satte världsrekord på 100 meter frisim vid OS i Paris, blev chockad över den efterföljande uppmärksamheten. Supportrar samlades utanför hans hotell och följde alla hans rörelser.
– Ärligt talat hade jag inte haft något emot om jag hade gjort det sämre, om det hade inneburit att jag i framtiden kan återgå till träningen i fred, sa han i en intervju med det statliga tv-bolaget CCTV.
Efter OS Pan stängde sitt officiella supporterkonto på Weibos mikroblogg.
Och mamman till 17-åringar Quan Hongchan, som tog två guldmedaljer i dykning vid OS, har lagt upp en video på sociala medier där hon säger att hon inte vågar låta sin dotter återvända hem. Anledningen är att fansen har gjort en pilgrimsfärd till Quans hemstad Maihe, i Guangdong-provinsen, och skapat kaos. Folk sitter på gatan och håller fotografier av Quan. Smarta gatuförsäljare har känt lukten av potentiell inkomst och begett sig till byn. De lokala myndigheterna har tvingats ordna extra parkeringsplatser.
Kinas kommunistiska parti tycker att det har gått för långt. Säkerhetsministeriet har börjat städa upp supporterkonton på sociala medier. Tusentals inlägg och konton har raderats eller blockerats för att skrämma bort “aggressiva supportrar”. Reaktionen ligger i linje med hur det styrande kommunistpartiet tidigare försökt kontrollera “giftig” kändiskultur. Den statliga nyhetsbyrån Xinhua varnar för att kinesisk idrott kommer att få ett dåligt rykte.
Läs mer:
Kinesisk pingissupporter greps efter ett kritiskt inlägg
Fan Zhendong hyllar Möregårdh efter finalen: “Det finns inga förlorare”
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.