Den libanesiska armén och den terrorstämplade shia-islamiska milisen Hizbollah genomförde en kampanj på torsdagen för att samla in personsökare och walkie-talkies från vägarna, särskilt i de södra förorterna till Beirut, Hizbollahs fäste.
Hundratals enheter hade kastats ut på gatorna av Hizbollah-medlemmar efter två vågor av bombningar som riktade sig mot tusentals trådlösa kommunikationsenheter som Hizbollah-medlemmar använde. De insamlade enheterna har inaktiverats eller detonerats med hjälp av tekniska mekanismer utformade för sprängämnen, enligt libanesiska aktivister kopplade till Hizbollah.

Dödssiffran från onsdagen explosioner av personsökare har stigit till 25 personer. Med tolv döda på tisdagen är den totala dödssiffran från serien av explosioner uppe i 37, sa den libanesiske hälsoministern Firas al-Abiad vid en presskonferens på torsdagseftermiddagen.
287 skadade vårdas fortfarande på intensivvården. 64 sjukhus, varav de flesta är privata, har tagit emot de skadade. Staten ska stå för kostnaderna, säger ministern.
DN har pratat med plastikkirurgen Naji Hayek, 56, en av läkarna som behandlar offren. Omkring 100 personer fördes till det libanesiska amerikanska universitetssjukhuset där han arbetar.
– Antalet skadade är enormt. Nästan alla är män mellan 25 och 35 år, många har fått händerna avriven och skador i ansiktet och ögonen, säger han.

Den libanesiske kirurgen Naji Hayek.

började Naji Hayek sin karriär under det libanesiska inbördeskriget, 1975 – 1990. Han hade inte förväntat sig att en dag skulle komma då han återigen skulle behandla ett så stort antal personer som skadats direkt i explosioner, säger han.
– Min hantering av de skadade gav mig en flashback. Det påminde mig om inbördeskriget och dess fruktansvärda skador, säger han.
– Det är tragiskt. Mitt hjärta blöder av sorg över dessa unga män. Att få händerna avhuggna och tappa ögonen under de bästa dagarna i sitt liv. Något som är svårt att föreställa sig.
Libanon bad i torsdags alla flygbolag som verkar på Beiruts flygplats för att förhindra passagerare från att bära personsökare eller walkie-talkie-enheter i antingen kabinen eller incheckade väskor, enligt den statliga nyhetsbyrån NNA.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa