Kockens tips: Så gör du riktigt bra ceviche – med få ingredienser


– Bra råvaror och balansen mellan syra, sötma, sälta och värme är viktigast. Sedan gillar jag att blanda olika texturer – det kan vara något mjukt, något mört och något knaprigt.

Så säger traditionerna

– De flesta håller med om att ceviche har sitt ursprung i Peru, men det är populärt i hela Latinamerika. Den är gjord av rå fisk tillagad i lime. Sedan har alla sin egen variant, både vad gäller råvaror och tillagningstid. Tänk på att frysa fisken ett par dagar innan du förbereder den, om du vill vara på den säkra sidan.

Variera innehållet

– Använd färsk vit fisk som hälleflundra, gös eller torsk. Tillsätt lime, lök, salt och chili. Variera dig sedan genom råvaror som är i säsong. Avokado är gott, men testa också att skiva krispiga sockerärtor eller sötsyrliga krusbär. Rostad majs är också gott och koriander är nästan ett måste.

Matlagning

– Många blandar snabbt ihop rätten, så att fisken ligger i limesaften en kort stund innan servering. När jag bodde i Chile lämnade vi cevichen kall över natten. Testa gärna att låta fisken koka i minst ett par timmar, det ger en härlig smak.

Gradvis

– Skär fisken i bitar och lägg i en skål. Tryck limen ordentligt över fisken så att den täcks. Täck skålen och ställ i kylen i tre till fyra timmar. Lyft upp den kokta fisken ur limesaften, lägg på en tallrik och vänd ner salt, skivad färsk chili och skivad lök. Smaka av för att få en fin balans och toppa med något grönt och krispigt – servera direkt!


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

x

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa