Kommentar. Franska republikens framtid står på spel

616e6b3d a1aa 4d29 bd4d e263c3802ae4


Under mina år som korrespondent i Paris har jag aldrig upplevt en så intensiv, nästan febrig valkampanj.

Antalet rasister och homofober hatbrotten har ökat markant sedan Emmanuel Macron utlyste nyval den 9 juni. Det som brukar kallas vardagsrasism – och som aldrig borde vara vardag för någon – uppges ha blivit mycket vanligare.
Samtidigt har kandidater i nästan alla partier blivit fysiskt attackerade. I onsdags attackerades regeringens officiella talesperson Prisca Thevenot och flera av hennes kollegor vid en affisch i Parisförorten Nanterre, där en 17-årig pojke med invandrarbakgrund sköts ihjäl av polisen för ett år sedan och stora upplopp utbröt. ut.
Militanta fascister säger till polisen att “när Bardella kommer till makten” kommer det att vara gratis för deras våldsbrott.
Tjugo kända rappare har gjort en låt där de kallar Marine Le Pen och hennes systerdotter Marion Maréchal för “horor” och rappar om att få fram “den grova kalibern” och att “Jordan, du är död”.

Premiärminister Gabriel Attal kramar om sin partikollega, regeringens talesperson Prisca Thevenot, som tillsammans med några anställda utsattes för en våldsam attack av ett tiotal män i förorten Nanterre på onsdagen.

Foto: Anne Renaut/AFP

Landet är farligt nära att falla isär.
Emmanuel Macron har själv talat om risken för ett “inbördeskrig”.
Många fransmän undrar varför han tog det.
Presidentens pappa, den 74-årige neurologen Jean-Michel Macron, säger till lokaltidningen. Le Dauphiné Libre att sonen redan två månader före EU-valet berättade att han övervägde att upplösa nationalförsamlingen.
– Han gjorde bedömningen att landet har blivit omöjligt att styra, säger Jean-Michel Macron i familjens hus i Amiens.

Det är ingen hemlighet att centeralliansens minoritetsregering hade svårt att få stöd för sin politik efter förra årets protester mot Macrons pensionsreform. Den har kunnat få sin vilja igenom med hjälp av en paragraf i grundlagen, 49.3, genom vilken en lag kan verkställas så länge regeringen inte avsätts i ett misstroendevotum.
Men varför utlysa nyval direkt efter EU-valet, när Jordan Bardellas och Marine Le Pens parti hade starkast stöd?
– Om fransmännen vill ha en nationalförsamling borde de se resultatet. Bättre att det håller i två år än fem. Om nationalförsamlingen visar sig vara helt oförmögen att regera under de åren finns det hopp om att de inte kommer längre. Det är ungefär vad min son sa till mig två månader före EU-valet, säger Jean-Michel Macron.
Nästa ordinarie president- och parlamentsval ska hållas 2027. Då kan Macron inte ställa upp, eftersom han redan har suttit i två femårsperioder. Favoriten att efterträda honom är Marine Le Pen.
Det vill Macron undvika.

Nationalförsamlingens premiärministerkandidat Jordan Bardella förbereder sig för en tv-utfrågning på fransk tv.

Foto: Blondet Eliot/ABACA/Shutterstock

Men om Jordan Bardella blir premiärminister med egen majoritet efter söndagens val får han makt över inrikespolitiken och kan snabbt privatisera statlig radio och tv och införa en rad lagar som uppfattas som diskriminerande av många invandrare.

Som president skulle Macron behålla kontrollen över det mesta av utrikes- och säkerhetspolitiken. Han skulle kunna be Konstitutionsrådet se över lagar.

Hundratals militanta högerextremister marscherade genom Paris i maj.  Under valrörelsen skedde flera misstänkta hatbrott kopplade till militanta grupper.

Foto: Jerome Gilles/NurPhoto/Shutterstock

Men det skulle Bardella och Le Pen har också stor makt. Om det visar sig vara Macrons sista strid sätter det hela republikens framtid på spel.
Nu är det kanske inte så. Taktisk röstning av vänster- och mittenväljare kan enligt flera undersökningar leda till att nationalförsamlingen missar målet om sin egen majoritet.
I så fall väntar sannolikt en ny centralregering, om än med ännu mindre stöd i riksdagen än tidigare.
Läs mer:
Extremhögerns Bardella vägrar att möta en kvinnlig miljöpartist i slutdebatten
Nationell samling lockar de superrika i Saint-Tropez


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen