Kostar kommunerna hundratals miljoner att städa bort skräp

12 SKRAPNOTA WEBB


Svenska kommuner betalar 430 miljoner kronor varje år för att sanera skräp.
Förutom hallickar inne i stan måste kommunerna också ta itu med illegal dumpning av sopor i naturen.
– Jag tror att folk vet vad de kan och inte kan göra. De vill bara bli av med sitt skräp, säger Maja Hallberg, miljö- och byggchef på Hagfors kommun.

I ett skogsbryn strax utanför Hagfors i Värmland slängs drivor av skräp. Representanter från kommunen går igenom det som dumpats. De skriver ner och fotograferar vad de hittar och det är allt från färgburkar och toalettborstar till gamla kylskåp.

– Vi kan dra in avfallsenheten och kommunen kan helt enkelt städa. Då blir det en kostnad för kommunen och det finns annat att lägga pengarna på så att säga, säger Maja Hallberg, miljö- och byggchef på Hagfors kommun.

Nedskräpningskostnader

Förutom att skräp kan påverka natur och miljö är det dyrt att städa. Kostnaden varierar, men Maja Hallberg uppskattar att det kan kosta mellan 50 000 och 80 000 kronor att städa upp när mycket skräp har slängts. Hagfors stöter på fall av nedskräpning i naturen cirka 20 gånger per år och det är inte den enda kommunen som står inför problemet.

Kommunernas städansvar gäller både i naturen och i städer. 2022 samlade Naturvårdsverket för första gången in information om hur mycket nedskräpning kostar Sveriges kommuner. Totalt uppgick kostnaden till nästan 430 miljoner kronor.

Petra Selander är chef på producentansvarsenheten på Naturvårdsverket.

– Kommunerna har det här uppdraget att hålla rent och det måste någon, men vi kan prata om vem som ska stå för kostnaden. Om så är fallet är vi konsumenter eller producenter. Men det viktigaste är att vi minskar nedskräpningen så att vi slipper ha denna kostnad utan det går till något annat. Då minskar vi också påverkan på vår miljö, säger hon.

Information räcker inte

I Hagfors har man testat informationskampanjer om att dumpa avfall på rätt sätt på återvinningsstationer. Men Maja Hallberg tror inte att det är okunskap som får folk att dumpa sitt skräp i naturen.

– Jag tror att folk vet vad de kan och inte kan göra. De vill bara bli av med sitt skräp, säger hon.

Och för de som lämnar kullen har hon ett viktigt budskap.

– Lämna skräpet där det ska vara för allas bekvämlighet.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen