Alla är överens om att hockey- och konserttemplet Scandinavium, som invigdes 1971, måste bytas ut på något sätt, och att den prisbelönta byggnaden Valhallabadet, som invigdes 1956, antingen måste renoveras eller rivas.
En bred majoritet i politiken har också, efter ett par decennier av utredning och granskning, tagit beslutet att riva Scandinavium och bygga en ny multiarena där Valhallabadet står idag, samt att bygga en ny, stor – och dyr – central simhall med tillhörande sporter. hallar norr om den befintliga, där Valhalla idrottsplats nu ligger.
Just nu är planen för evenemangsområdet ut på så kallad konsultation, där inte minst Göteborgs Stads egna förvaltningar, nämnder och bolag säger sitt.
Av de få hittills har hunnit uttrycka sig, både socialförvaltningen i centralorten och kulturförvaltningen föreslår att deras politiker ska ogilla, alltså rösta nej, till planen i dess nuvarande form.
Socialförvaltningen under ledning av chef Michael Ivarson riktar sig i första hand mot att det inte bedöms “ta hänsyn till barns bästa” genom att inte ge plats åt både förskola och grundskola.
De menar också att Göteborgs stad “behöver ha ett bredare och mer långsiktigt ekonomiskt perspektiv som inkluderar kommunalekonomiska kalkyler som ett komplement till exploateringsekonomins mer kortsiktiga synsätt.”
Miljöförvaltningen avfärdar inte planen i sin helhet men menar att den kommer att påverka naturvärdena i Burgårdsparken negativt, som den nya bebyggelsen skulle flisa bort.
Ledningen för kulturförvaltningen kommer med den bittraste kritiken och avstyrker därmed förslaget, främst av tre skäl: Den nyligen upptäckta vikingagravplatsen i Burgårdsparken, Stora Katrinelunds landgård i områdets norra ände och Valhallabadet.
Badet menar de bör bevaras eftersom “det går emot översiktsplanen” eftersom det står att man ska “ta hänsyn till Göteborgs kulturmiljö i ett lokalt, nationellt och internationellt sammanhang”.
Den ideella föreningen Fasad, som i första hand drivit på att bevara Valhallabadet, har verkligen fått stöd från länsstyrelsen på ett sådant sätt att man håller med om att badet “har särskilt höga kulturhistoriska värden genom sin arkitektur och utformning” , men sedan kommunfullmäktige beslutat att byggnaden behöver rivas har de avslagit överklagandet.
Frågan om vikingagravarna har kommit in i bilden ganska sent.
I somras genomförde Göteborgs stadsmuseum en arkeologisk utgrävning i Burgårdsparken. På dess södra del av berget hittades två gravar i form av stenavlagringar med anor från vikingatiden.
Vid en kompletterande utgrävning i våras påträffades ytterligare åtta stenförekomster, som alla nu är under lagligt skydd meddelat av Riksantikvarieämbetet.
”Kulturförvaltningen bedömer att planprogrammet inte skyddar eller utnyttjar potentialen i den nyupptäckta vikingagravplatsen i Burgårdsparken”, skriver förvaltningen under ledning av chef Anna Rosengren.
Man menar också att “ur ett utbildningsperspektiv är det av stor vikt att gravfältet bevaras för att kunna förstås och upplevas på platsen.”
Fynden nämns verkligen i stadsbyggnadsnämndens samrådsunderlag. Men den anser sig ha ett svar på hur det kan hanteras genom “en varsam renovering och omarbetning av parken”, som “kan vara positiv och ge möjlighet att synliggöra de rön som gjorts genom utbildningsinsatser.”
Miljöpartiet står utanför den breda överenskommelsen om arenaområdet, framför allt rivningen av Valhalla bad. MP:s gruppledare Karin Pleijel säger nu:
– Med det här beskedet måste alla parter förstå att det inte går att riva Valhallabadet. Gör om och gör rätt. Renovera och bygg badet så räddar vi den unika kulturmiljön, det blir billigare och göteborgarna får behålla sitt älskade bad.
I schemat nu gäller för hela projektet, den nya centrala simhallen och idrottshallarna ska stå klara våren 2031 medan den nya multiarenan “kan stå klar kvartal 3 2034”.
Fakta.Så är det nya arenaprojektet planerat
– en multiarena för 16 000–18 000 åskådare som ersättare för Scandinavium
– ett annex med kompletterande arena för 3 500-5 000 åskådare och ishall
– en simarena med plats för 2 000 åskådare, motionssim, undervisningsbassänger, hoppbassäng och familjebassäng
– fyra idrottshallar
– service- och produktionsyta för Ullevi och framtida arenor
– kringfunktioner som restauranger, butiker och mötesplatser
– expansionsytor för Svenska Mässan
– skola F-6 för cirka 400 elever eller förskola med åtta avdelningar
– handel, hotell och kontor 300–350 bostäder
Källa: Göteborgs Stad
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.