Kryptovalutor som bitcoin har en rejäl boom för tillfället, starkt uppmuntrad av Donald Trump och hans allierade Elon Musk. De digitala valutorna används som investeringar och betalningsmedel och i skrivande stund värderas en enskild bitcoin till cirka 1 miljon kronor.
Kryptovalutor går också hem till kriminella eftersom det ökar möjligheterna att gömma tillgångar och undvika myndigheternas ögon.
– Det är ett stort problem för oss, även att veta hur vi ska hantera det här, säger Johannes Paulson, som är nationell samordnare mot brott på Kronofogdemyndigheten.
Det är han och hans kollegor uppgift att kartlägga skulder och beslagta tillgångar hos både kriminella och andra medborgare. Speciellt kryptovalutor drar inte in de största summorna, och det finns en förklaring till det.
– Vi har problem att hitta dem eftersom det inte finns något centralregister eller banker att fråga, säger Johannes Paulson.
Han berättar att man med hjälp av polisen istället försöker ta reda på pengarna med andra metoder, till exempel genom att gräva i datorer. Men även om de hittar den digitala plånboken kvarstår utmaningen att knäcka koden för att komma åt valutorna.
Och brottslingarna är i allmänhet inte så villiga att ge upp sina lösenord.
– Men folk slarvar ganska så det finns på lösa papperslappar här och där, eller under musmattorna. Så det är inte omöjligt att få ut det, säger Johannes Paulson.
Kronofogden brukar skära upp bitcoins i mindre delar och sedan sälja dem på auktion. I år har de pressat ut 6,26 bitcoins, motsvarande cirka 6,5 miljoner kronor, och förra året såldes 1,12 bitcoins. Valutan ethereum har också auktionerats ut.
– Intresset är enormt. Högstbjudande vinner och det ligger oftast strax under marknadspriset, ungefär som när vi säljer guld.
Det mesta kommer in via polisen och myndigheten fick bland annat 36 bitcoins från en man som dömts för att ha drivit narkotikahandelssajten Flugsvamp 2.0. De fick senare lämna tillbaka en stor del eftersom skulden inte var så stor.
– Det var innan den stora värdeökningen på bitcoin kom, men det var fortfarande mycket som skulle lämnas tillbaka. Åklagare har haft problem med att hantera bitcoin och förverkande, säger Johannes Paulson, som uppfattar att det har blivit bättre.
Nu är planen att börja byta krypto istället för att sälja det.
Det är bilar, kontanter och dyra märkesvaror som drar in de största summorna. Något som ligger Johannes Paulson varmt om hjärtat är den nya satsningen där polisen hjälper till att beslagta brottslingars tillgångar. Ibland är Kronofogdens personal där, annars sker det på distans, och Johannes Paulson har berättat att polisen kan ringa nattetid för att få hjälp att bedöma om föremålen är äkta eller inte.
– Vi utmätade nyligen en Tesla och passerade 100 miljoner kronor i fjärrutmätta varor i år, vilket är rekord för oss. Förra året var det 93 miljoner kronor.
Som sagt, de har bara skrapat på ytan ännu.
– Utmaningen är att gå emot de som ligger högre upp i näringskedjan och inte visar sina grejer på gatan.