Med sommarens lugn kommer också en viss tristess när skolan inte är i gång.
– Dagarna består mest av att titta på tv och spela tv-spel. Det är inte så mycket att göra, säger Edvin.
Erik Sandström, behandlingssekreterare, och avdelningschefen Hans Bouveng tycker att bilden man kan få av Sis utifrån är långt ifrån rättvis. De arbetar med de unga som hela samhället gett upp hoppet för och flera gånger lyckas de bra med att förändra sitt beteende och återanpassa dem till samhället. Men institutionen är inte förskonad från problem.
I Bärby har det nyligen kommit rapporter om gängkriminella ungdomar som skapar en hotfull miljö och flera uppmärksammade rymningar har förekommit. I januari flydde en ung man med gängkopplingar genom att springa från personalen under en promenad och hoppa in i en väntande flyktbil.
Under sommaren har bristen på platser på Sis lett till att myndigheten gått in i personalläge. I augusti har alla orter runt om i landet fyllts – 38 personer står i kö för att komma in.
– Det största problemet är de unga som inte får plats på Sis. Det är oacceptabelt att vi har köer och det är väldigt tråkigt, säger Erik Sandström.
Förutom ungdomar i stort behov av vården får vänta, platspressen leder till en stressad personalstyrka och problem inne på avdelningarna. Utan luft i systemet är det svårt att flytta unga som är i konflikt med varandra och det höga trycket leder till vård- och behandlingslidande, säger Erik Sandström.
Två timmar efter att en ung person lämnat hemmet kör en ny bil in på Bärbys parkering. “Vi kan knappt andas”, konstaterar både personal och chef.
Unga människors vardag påverkas också. Utlovade utflykter, resor till Uppsala, bad och promenader skjuts upp, säger Edvin.
I just hans fall är utflykter uteslutet. Han avvek nyligen när han själv fick åka in till stan, men han märker att stämningen blir mer rastlös och irriterad.
– Små saker blir stora saker, säger han.
– Man är väldigt pressad, vissa kanske vill hävda sig, eller så är man redan irriterad över att vi inte får gå ut på resor. Då kan det bli en stor grej ur ingenting.
Anledningen till att Edvin placerades på Bärby har en bakgrund av missbruk och kriminalitet – inklusive rån, drogförsäljning och olovlig körning.
Regeringen har tillsatt en utredning som ska leda till en totalrenovering av myndigheten. Bland annat ska bristen på platser ses över och prefekt Hans Bouveng har höga förväntningar på reformarbetet.
– Nu är det väldigt utspritt – Sis sköter allt. Vi har allt från extremt aggressiva, väldigt våldsamma gängkriminella killar till småtjejer med mycket psykiatriska problem. Spännvidden är enorm och jag kan se att uppgiften smalnar av och görs mer hanterbar för oss, säger Hans Bouveng.
– Nu är vi psykiatri, kriminalvård och Sis. Vi finns överallt och ingenstans.
En mer dräglig nivå, hoppas han, ger förutsättningar att fokusera på vårduppgiften och tid att utveckla personalens kompetens.
Fakta.Så här ska ungdomsvården totalrenoveras
Utredningen ska bland annat se över vårdens kvalitet, tydliggöra Si:s kärnuppdrag och säkerställa hur personalens kompetens ska höjas. Myndigheten kommer också att få ett nytt namn för att markera förändringarna.
Parallellt kommer Kriminalvården att ta över ansvaret för grovt kriminella ungdomar mellan 15-17 år. Regeringen har krävt att nya ungdomsfängelser ska stå klara till sommaren 2026. Det är ett resultat av en tidigare utredning av Stefan Löfvens (S) regering som föreslagit att sluten ungdomsvård ska ersättas av ett fängelse i Kriminalvårdens regi. Service.
Tidigare har tillgången till mobiltelefoner och surfplattor varit begränsad för att förhindra rymningar, narkotikahandel och kriminell planering. SIS kan också fysiskt genomsöka besökare och undersöka personer som ungdomarna är i kontakt med.
Behandlingssekreterare Erik Sandströms kontor är ett ombyggt rökrum inne på en av avdelningarna.
– Det är ett privilegium att få vara så nära de unga, säger han.
Även om “skrubben” inte är representativ för myndighetens allmänna standard vittnar det om hur gamla lokaler Sis ofta har.
Utanför kontoret står en tv-apparat på. Ingen vet vilken film som visas. Actionrullen “Collateral” gissar en ung man samtidigt som han blir slagen i schackmatchen med en i personalen.
– Utbildningsbortfall, säger behandlingspedagogen.
I en annan ände av byggnaden spelas tv-spel. GTA eller andra spel med våldsamma inslag är inte tillåtna. Istället spelar ungdomen en lantbrukssimulator där han tar oss med på en “hustur” med traktorn bland åkrar, hönshus och lador.
Erik Sandström har länge varit, förutom psykologerna, den ende på institutionen med akademisk bakgrund. Han hoppas att den kommande utredningen kommer att lägga tyngdpunkten på utbildning.
– Att utveckla personalen och höja förväntningarna på personalgruppen. Det är där vi bör fokusera.
Edvin tycker att man måste se till att det inte blir för många vikarier i arbetsstyrkan.
Han vill också se att de unga är splittrade mer. Första gången han hamnade hos Sis var det bland “oförskämda människor”.
– Jag hamnade hos Sis och blev mycket sämre. Jag säger inte att ungdomsfängelse är lösningen, men det borde definitivt bli mer kategorisering – missbrukare med missbrukare, kriminella med kriminella.
Beslutet om ungdomsfängelser är redan fattat. De ska stå klara sommaren 2026 och drivas i Kriminalvårdens regi.
Högre väggar och tuffare tak är de politiska vindarna som blåser, säger både Hans Bouveng och Erik Sandström. Men att inbilla sig att omplaceringen av de grovt kriminella ska bli en tårta är naivt, menar de.
Flera av Bärbys avdelningar är omgärdade av höga staket och inne på säkerhetsavdelningarna är väggarna blottade av målningar. 46 av deras totalt 48 platser är låsta och det är redan “så nära ett ungdomsfängelse man kan komma”, säger Hans Bouveng.
– Jag tror att Kriminalvården kommer att få det väldigt tufft inledningsvis. Jag förstår att experterna på denna fråga är Sis.
Samtidigt kan det leda till mer syre inne i Bärby.
– Förhoppningsvis får vi en nivå där vi kan hålla näsan över vattenytan.
Fotnot: Edvins namn är faktiskt något annat.
Fakta.Sis jobbar med det
Runt om i Sverige finns 21 bostäder med totalt 709 platser för unga.
Det är vanligt att barn och unga som placeras på Si:s ungdomsgård har olika typer av utagerande beteende, en historia av våld, övergrepp eller andra sociala problem. Många kommer från en komplicerad hemmiljö, och de flesta har kämpat i skolan.
De som kommer till Sis har ofta fått andra vårdinsatser tidigare. Till exempel vård i familjehem eller öppna HVB-hem. Det är när sådana insatser inte är tillräckliga som socialnämnden ansöker om en placering hos Sis.
Myndigheten har också närmare 400 platser för behandling av vuxna missbrukare.
Källa: Sis
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.