Kristersson om Djalali: ”Jag förstår hans förtvivland”

eacdce9e 5ac7 49ef bf81 916c23c9f5e6


Den 15 juni släpptes Johan Floderus och Saeed Azizi efter ett fångutbyte med Hamid Noury, som dömts enligt folkrätten i Sverige.
Den svensk-iranska läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali sitter kvar i fängelse i Iran i över åtta år. Tillsammans med sin fru har han kritiserat regeringens misslyckande med att få ut honom också.

Han kommer på onsdag att starta en hungerstrejk, har hans fru Vida Mehrania skrivit till Aftonbladet: “Denna hungerstrejk är mycket livshotande, Ahmadreza vet detta bättre än någon annan – men han ser inget annat alternativ.”
Iran erkänner inte Djalalis svenska medborgarskap och har inte alls velat diskutera hans fall. Ulf Kristersson säger till DN att han förstår Djalalis förtvivlan.
– Jag förstår att han är i en helt fruktansvärd situation. Sverige som land har gjort precis allt vi kan. Vi fortsätter att göra vad vi kan. Vi betraktar honom förstås som svensk medborgare, men det är ett väldigt, väldigt speciellt fall.

KI-forskaren Ahmadreza Djalali (här med sin fru Vida Mehrannia).

Foto: Privat

Ahmadreza Djalali har vänt sig direkt till dig och sagt “du valde att lämna mig bakom”. Hur svarar du på det?
Att jag har full förståelse för hans förtvivlan och hans familjs förtvivlan, men att det är helt fel. Vi gjorde allt vi kunde för att få ut honom tillsammans med de andra två svenskarna. Precis allt, säger statsministern.
Kristersson tillägger att det finns uppgifter om Djalalis fall som gör saken väldigt komplicerad.
– Vi har också delat den information vi har med oppositionspartierna i Sverige. Jag tänker inte gå in på det och det är av hänsyn till hans egen säkerhet.

Hur bedömer du chanserna att få honom fri?
– Det går inte att bedöma dem. Vi kräver hans frigivning. Iran vägrar. De erkänner inte ens att han är svensk medborgare. Det förändrar inte Sveriges ställning.
Han påpekar att den svenska regeringen ställdes inför ett helt annat dilemma.
– Det var antingen för att förhandla ut de två som kunde förhandlas ut, eller att låta dem stanna kvar i Irans fängelse också. Det var vårt alternativ. Då valde vi att förhandla ut två svenska medborgare, säger Kristersson.
Läs mer:
Vida Mehrania: Det känns som om den svenska regeringen har dömt min man till döden
Djalalis ord till Kristersson: “Varför inte jag, efter 3 000 dagar?”


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen