Kritisera S-toppen för rätt saker när han talar för muslimer

b2265a01 1fb4 407a 929c 6befc5d46e51b2265a01 1fb4 407a 929c 6befc5d46e51

Göteborgspolitikern Jonas Attenius (S) trodde att det skulle gå bra. På den muslimska högtiden id al-alha, som firades förra helgen med möte och bön i parken Slottsskogen, höll han ett tal där han kände:
“Jag (är) inte utrikesminister eller diplomat. Men vet du vad, idag bryr jag mig inte, sa han:
“Här i Göteborg vägrar vi att vara tysta, så sent som i torsdags drev min styrelse igenom ett förslag som innebär att vi måste pausa köp från bland annat Israel och bojkotta de israeliska bosättningarna.”
“Inte en diplomat” var ordet. Men det borde han ha varit.

Dels fick Göteborg läxor i tisdags om hans försök att bedriva kommunal utrikespolitik. Förvaltningsrätten fattade beslut om så kallad inhibition i avvaktan på en slutlig prövning och skriver: ”Det finns starka skäl till att (inköps- och upphandlingsnämndens) beslut att bland annat sluta köpa in produkter märkta som härrörande från vissa stater är olagligt “.
Men framför allt: Det Attenius gör är att sätta eld på trosdimensionen i Gazakriget. Det handlar inte om ett religionskrig mellan judar och muslimer; allt som tillför bränsle till den glöden kan få fruktansvärda konsekvenser. Varför prata om Israel överhuvudtaget, och skryta med kommunala bojkotter, på en muslimsk högtid?
(Att bojkottbeslutet även gällde det muslimska Marocko, glömde Attenius tyvärr att nämna.)

Man kan tycka vad man vill om könsuppdelade gudstjänster, men för tillfället är det så islam fungerar.

Jonas Attenius har också fått kritik, bland annat från de allt mer islamkritiska Ebba Busch (KD), för att han deltog i en sammankomst där kvinnor och män delades. Den kritiken är lättare att avfärda.
Du får tycka vad du vill om könsuppdelade tjänster, men än så länge är det så islam (och till exempel ortodox judendom) fungerar. Politiker som besöker religiösa utrymmen, ibland också talar där, är viktigt för att öka förståelsen och syresätta samtalet i en tid då konflikterna fördjupas mellan det religiösa och det sekulära.
“Jag hatar Hamas. De måste komma bort från jordens yta, säger Attenius till DN. Men det är viktigt att kunna hålla två bollar i luften.
Se där ett budskap som hade passat bättre till ID-firandet, om man nu prompt ska prata om utrikespolitik där. Men Attenius valde att jonglera med bara en boll. Så rättvist att det nu träffar honom mitt i skallen.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen