Sedan var det dags för Sverigedemokraternas helgkonferens. För 3 500 kronor per person får deltagarna, enligt Expressen, ett paket som innehåller kaffe, seminarier, mat och inte minst en bankett till Karl den XII:s ära. Konferensen råkar sammanfalla med den 30 november. Alltså dagen för hjältekungens död.
Vi som har funnits ett tag vet vad den 30 november symboliserar i den “nationalistiska” rörelsen. På 90-talet rena högerupplopp med helande nynazister på gatorna.
2001 firade Jimmie Åkesson – under Nationaldemokratiska studentkårens fana – själv samma högtid i Lund genom att lägga ner en krans framför, lustigt nog, en staty av Esaias Tegnér.
Universitetsstaden hade ingen staty av kungen som skulle ha knäppts med sin egen knapp i Halden. Och så tar man det man har som ung svensk.
Så det finns så att säga ett brunt stigma över firandet.
Men festen som nu kan beskrivas som “nynazister”, en term som jag tror myntades av min vän Andres Lokko, firar på. Nu med bankett och representanter från näringslivet på plats. Lobbyister, inte minst från välfärdsföretagen, finns med på listan.
– Att partiet nu får politiskt inflytande på ett annat sätt än tidigare syns inte minst på det nyvunna intresset från externa utställare och seminariedeltagare från verksamhet utanför SD:s egen krets, säger partisekreterare Mattias Bäckström Johansson.
Det är inte riktigt stora nyheter. Min forskning visar att välfärdsföretagarlobbyn tog mer eller mindre inofficiella kontakter med Sverigedemokraterna redan 2011. Då hette kontaktpersonen Richard Jomshoff. Partiet, som var bestämt emot vinsttagning, skulle få vända frågan.
Sverigedemokraterna sågs lika lätta att flytta i frågan då deras väljare kan vara emot vinsttagning, men inte på långa vägar lika mycket som de är emot en annan sak – nämligen invandrare.
2015 vände SD, efter ett antal ganska blöta inbjudningsmiddagar med lobbyfirman Kreabs dåvarande vd Markus Uvell, även på frågan och röstade emot vinstbegränsningar. Kreabs ägare driver även Skolgruppen Kunskapsskolan.
Detta efter både Carema-skandalen och skolkoncernen John Bauers konkurskollaps. Den allmänna opinionen var starkt emot vinsterna. Men i den borgerliga politiska toppen var man för. Välfärdsföretagen var deras stora politiska seger. Men parterna räckte inte till för att säkra vinsttagningarna för framtiden. Sossarna hotade ständigt att göra något mot dem.
Ägarna till Internationella engelska skolan, Hans och Barbara Bergström, kontaktade själva SD-ledningen för att be dem rädda landet från socialdemokratin – det vill säga från hotet att inte längre fritt kunna berika sig med skattemedel.
De ville ha hjälp att fälla regeringen Löfven.
“Det är dags att välta bordet.”
Valåret 2018 kom fler välfärdsföretag in i spelet. Nu skulle inte bara SD komma närmare borgerligheten – det skulle också komma närmare SD. Nordstjernans Antonia Ax:son Johnson – ägare till vårdkoncernen Attendo – och Johan Andersson, vd på Mellby Gård – ägare av Academedia, krävde i en debattartikel i Dagens Industri att Alliansen skulle få stöd från SD. För att skydda oss från kommunisterna! Om SD ogillade vinsttagningen men var nöjda om de bara kunde kasta ut invandrarna – då kan man säga att det var lite tvärtom i näringslivet. Om du bara fick din vinst skulle du kunna ha en “pragmatisk” syn på den andre.
Därmed uppstod den Tidö-regering vi nu har. Med alla dess konstiga implikationer.
Denna helg är SD därför här. Med en jättekonferens i Norrköping. Godkänd av anläggningen. Och de gamla högerextrema traditionerna fortsätter.
Bland utställarna syns bland annat den gigantiska friskolekoncernen Academedia. Som nu, passande nog, ska fira Karl de XII:s dödsdag tillsammans med Sverigedemokraterna.
Förresten
Jag har för övrigt precis lämnat in den första korrekturläsningen av min bok som behandlar frågan ovan. Så nu ska jag sitta på full gas i några dagar och vänta på förlagets dom. Men i mars kommer det!