Krönika: Marknadsskolan som drog undan mattan för eleverna

Kronika Marknadsskolan som drog undan mattan for elevernaimage.php?type=preview&uuid=acd3d951 cdd7 560e a66b

För några dagar sedan meddelades att Thorengruppens skola Tekniska Gymnasiet i Lund inte tar emot de 29 förstaårselever som sökt. De var för få. Kommunen skulle nu försöka lösa det hela genom att flytta eleverna till andra gymnasieskolor.

I vissa fall skulle det helt enkelt inte fungera. De eleverna skulle istället få söka de platser som blir över på andra gymnasieskolor i augusti. Detta beklagades.

Det är svårt för mig, som är uppvuxen i ett ganska annorlunda Sverige, att föreställa mig hur det skulle vara att ta examen från nian. Sökte till gymnasiet och gick sedan in på sommarlovet utan aning om vad jag skulle göra till hösten.

– Vi förstår att ett sent beslut orsakar det, men det är det mest ansvarsfulla för eleverna att göra det här, säger Thorengruppens skolchef.

Det hela för tankarna till de senaste åren att skolkoncernen Johan Bauer fortfarande levde och deras sista vd. En man som heter Anders Hultin.

Hultin var den som en gång utformade friskolereformen. Han var politisk expert under utbildningsminister Beatrice Ask och utbildningsminister Per Unckel.

Propositionen för detta upprättades på rekordtid på Carl Bildts order.

Hultin hade tillbringat sin ungdom i Östergötlands Moderata Ungdomsförbund med att tillsammans med den blivande finansministern Anders Borg studera ekonomen Milton Friedmans extremt marknadsorienterade tankar.

I ett brev till de anställda i JB-gruppen, som John Bauer bytte namn till på grund av sitt dåliga rykte, sa han att de hade studerat en tv-serie, Free to Choose, där Friedman i varje avsnitt diskuterar ett ämne och hur det gynnar det. av marknaden.

Avsnittet om skolan är särskilt intressant. I princip säger Friedman där allt som senare blev grunden för det svenska friskolesystemet. “Frihet att välja”, “större urval”, “viktigt för konkurrens som slår ut dåliga skolor”. Han hade också tankar om en statlig “skolcheck” som skulle finansiera den frihetsälskande National Economists system.

Efter att regeringen Bildt föll startade Hultin organisationen Friskolornas Riksförbund. Där försvarade han skolvinster med näbbar och naglar. Han var en lobbyist för sin egen reform.

1999 startade han skolgruppen Kunskapsskolan. Det effektiviserade dess vinster genom att till exempel ha gymnastik som koncentrerade internatkurser under någon vecka för att undvika gymnastiksalar. Samma sak med till exempel hemkunskap och hantverk.

Ett annat sätt att generera vinst var genom tillväxt. Fler och fler skolor skulle driva en slank central administration.

Genom att skära bort, effektivisera och gå in i stad efter stad gjorde de sina vinster. Om elevunderlaget var för litet riskerade kommunerna att behöva lägga ner sina egna skolor.

På JB-gruppen gjorde de också allt detta, samtidigt som de hade minst sagt spektakulära redovisningsmetoder. De tävlade om elever med löften om prylar och mindre läxor.

Det gjorde att kvaliteten blev lidande. Därför sökte allt färre elever. Hultin tjänstgjorde knappt ett år innan skolgruppen gick i konkurs. Precis i slutet av skolan.

Anders Hultin skrev då en debattartikel om hur friskolegruppens konkurs var ett bevis på att systemet han varit med och skapat fungerade. Dåliga skolor togs bort.

Att tusen elever inte visste var de skulle gå i skolan till hösten var mindre intressant.

På kvällen när JB-gruppen kollapsade lade Hultin upp en bild på Facebook som föreställde en flaska vin värderad till 749 kronor med texten “För att jag är värd det”.

Jag undrar om han gjorde samma sak när Thorengruppens studenter i Lund fick samma besked i år. Milton Friedmans idéer fungerar, men konsekvenserna var skit.

Dessutom

Alla borde för övrigt passa på att se filmaren Adam Curtis BBC-dokumentärer. Han har själv lagt upp flera av dem på YouTube. De är otroliga berättelser om hur vi hamnade där vi är idag.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen