Krönika: På riktigt – tagga ned politikerföraktet om ni värnar demokratin

Kronika Pa riktigt – tagga ned politikerforaktet om ni varnarimage.php?type=preview&uuid=b68222ff b739 5fca 96c6

Det finns få saker som äcklar mig mer än det slentrianmässiga föraktet för politiker. Inte minst det som kommer från människor som säger sig värna demokratin.

Det kommer upp helt oönskat i helt normala diskussioner; politikerföraktet. “De har bara skor” hävdas det mitt i ett samtal och det följs av påståenden om att politiker “bara söker makt”, är “världsmotståndiga” eller “en välbetald elit utan kontakt med vanliga människor”.

Och man förväntas då hålla med om de påståendena, för det är tydligen populärt att förakta politiker i vissa kretsar. Inte minst bland män i mogen ålder. Visst skulle jag kunna hålla käften och låta dem mala på, men nu är jag inte riktigt benägen åt det hållet, så jag frågar försiktigt om de möjligen känner några politiker?

Nej, självklart gör de inte det. Har aldrig ens pratat med någon, visar det sig. Men de har sett det på TV och de verkar anständiga. Kristersson och Magda och alla deras namn.

Men lokala politiker då undrar jag, vilka är egentligen majoriteten av alla politiker i landet? “Samma skrot och korn”, är det snabba svaret, trots att lokalpolitiker, som alla med någon form av kunskap om världen vet, i de allra flesta fall är oavlönade fritidspolitiker med väldigt liten makt. Helt vanliga människor.

Om du har en så dålig idé kanske du borde tona ner kritiken lite. Att slentrianmässigt hata våra folkvalda politiker gör knappast demokratin starkare. Snarare tvärtom.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen