Byggnadsarbetare har en ökad risk att drabbas av kronisk njursvikt, enligt en färsk studie från Göteborgs universitet. Anledningen är att yrkesgruppen utsätts för luftföroreningar och byggdamm.
– Man vill inte berätta för sin partner vad man gör, för då hade hon förbjudit mig att gå tillbaka, för det är ingen hälsosam arbetsmiljö, säger målaren Magnus Söderström.
Det är damm i trapphuset där Magnus Söderström slipar väggarna innan han målar. Kvartsdamm som frigörs från cementen är ett av de ämnen som kan påverka hälsan negativt.
Enligt studien som gjorts vid Sahlgrenska akademin kan byggnadsmiljöer som innehåller höga halter av partiklar, avgaser och damm öka risken att drabbas av kronisk njursvikt.
– Det är en långsam och tyst sjukdom som påverkar njurarnas funktion att rena kroppen från slaggprodukter. Det kan i slutändan öka risken för andra sjukdomar eller att behöva genomgå dialys, säger Karl Kilbo Edlund, doktorand vid Göteborgs universitet.
Dammet är boven
Studien bygger på hälsoundersökningar från 280 000 byggnadsarbetare som var verksamma mellan 1970- och 90-talen. Fackförbundet Bygg anser att arbetsmiljön har förbättrats sedan dess, men dammet finns kvar.
– Man ska inte behöva gå till jobbet och vara rädd för att drabbas av kroniska sjukdomar. Det första steget för arbetsgivare är att undvika att använda material som innehåller kvartsdamm.
“Kan behöva bättre städning”
Då behöver man minska området som utsätts för dammet och slutligen sin egen skyddsutrustning, säger Oscar Rolfsman, skyddsombud Byggnads Väst.
Magnus Söderström känner en oro över att utsätta sig för ämnena.
– Vi skulle behöva ha bättre städning och jobba mer yrkesgrupp för yrkesgrupp för att skydda oss bättre.
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.