Kronofogdens försäljning av piratkopior gynnar kriminella

26 kronofogden2 webb


Kronofogden har vid flera tillfällen auktionerat ut märkesrepliker på Auktionstorget, där myndigheten säljer bland annat lyxvaror som beslagtagits av kriminella (blå länk).

Och detta gynnar kriminella med skulder till myndigheten, säger advokat Ann-Charlotte Söderlund Björk, expert på immaterialrättsliga frågor.

– En kopia får plötsligt ett mervärde och simsalabim, brottslingen har betalat av en större del av sin skuld än vad de beslagtagna varorna egentligen var värda. Den som har bidragit till detta är gemene man. Det gör att Kronofogden inte fungerar i linje med andra myndigheter som är inblandade i kampen mot organiserad brottslighet, säger Ann-Charlotte Söderlund Björk till idag nyheter Nyheterna.

– Om vi ​​nu ska stoppa den organiserade brottsligheten från att tvätta pengar så jobbar Kronofogden emot det, fortsätter hon.

Varumärkesintrång”

Enligt Ann-Charlotte Söderlund Björk skulle försäljning av piratkopior vara varumärkesintrång om Kronofogden var ett företag. Eftersom det istället är en myndighet är det juridiska ansvaret lite oklart, säger Söderlund Björk.

– Även om Kronofogdemyndigheten inte skulle göra sig skyldig till varumärkesintrång med det ansvar det medför har varan inte ändrat form utan den gör objektivt sett rättighetskränkning.

Kronofogden tar inget ansvar

Kronofogden säger till idag nyheter Nyheterna att myndigheten inte tar något ansvar för varans äkthet och menar att det är köparen som har undersökningsplikt.

Anser du att din försäljning av piratkopior skedde i enlighet med vad som föreskrivs i lag? Om så är fallet, hur motiverar du detta?
“För att myndighetens agerande ska anses strida mot immaterialrättslagarna krävs uppsåt eller oaktsamhet. Detta och krav på skadestånd kan undvikas genom en närmare granskning av den egendom som Kronofogden säljer”, skriver Helena Esscher, pressansvarig. på Kronofogden, i ett skriftligt svar till idag nyheter Nyheterna.

“Om myndigheten har vidtagit nödvändiga åtgärder för att kontrollera egendomens ursprung och äkthet, bör kronofogden inte anses ha varit vårdslös eller vårdslös på ett sådant sätt att det skulle kunna utgöra ett brott mot immaterialrättslagarna eller motivera skadestånd, ” skriver hon vidare.

Utredningsplikt

Ann-Charlotte Söderlund Björk undrar dock om myndigheten gör tillräckligt för att ta reda på om en vara är äkta.

– Hur ska köparen kunna genomföra undersökningen kan man fråga sig. Det finns en undersökningsplikt när det gäller varumärken och andra immateriella rättigheter, vilket innebär att den som vill sälja produkterna ska se till att det inte finns något hinder mot att produkten släpps ut på marknaden med just det varumärket.

– Frågan är om Kronofogdemyndigheten också har en skyldighet att fullgöra utredningsplikten innan produkten annonseras. Om undersökningsplikten inte fullgörs anses säljaren i alla fall ha varit vårdslös.

Konsumentverket: “Inte konsumenter”

idag nyheter Nyheterna har även varit i kontakt med Konsumentverket som menar att de som köper varor från norska Kronofogden inte anses vara konsumenter i juridisk mening då köpet är mellan en konsument och en myndighet. Konsumentlagstiftningen gäller bara mellan konsumenter och företag, säger Daniel Bernspång, arbetsledare på Konsumentverket.

– I det här fallet är de inte konsumenter, säger Daniel Bernspång.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen