68d6a9de dbf6 48d5 b137 2335231ece42

Almedalen – en gigantisk högtalarhörna där politiker, aktivister, lobbyister och branschföreträdare kämpar för att få ut sina budskap. Med ett förflutet som ordförande i Författarförbundet har Gunnar Ardelius lång erfarenhet av att representera kulturen där. I år tycker han att uppgiften är viktigare än tidigare.
– Statens närvaro i kulturen är inte längre lika självklar, det finns en helt annan politisk vilja att i grunden förändra kulturpolitiken, de här debatterna behövs ännu mer nu, det är mer som står på spel. Det är en tuffare position.

Trots de ideologiska skiljelinjerna mellan blocken höll sig kulturpolitiken tidigare ganska konstant, framhåller han.
– Det är stor skillnad nu skulle jag säga.
“Kulturpolitiken fyller 50 år – vart är vi på väg?” är rubriken på ett Almedalsseminarium där Roger Blomgren, professor vid Högskolan i Borås, medverkar. Kulturbranschen har alltid känt att nivån på det offentliga kulturstödet varit för låg, framhåller han.
– Anledningen till att kulturen upplevs som hotad på regional och kommunal nivå är att den inte skyddas av någon särskild lagstiftning. Kulturen är mer utsatt jämfört med andra politikområden. Visst finns bibliotekslagen, men den säger inget om hur mycket pengar som ska satsas.
Även på kommunal och regional nivå har det ofta funnits en politisk samsyn kring just kulturen, framhåller Roger Blomgren, men det behöver inte vara en fördel.
– Det må ha varit bra, men det har inte inneburit några ökade resurser. Så länge det råder samsyn betyder det att man inte riktigt tar det här på allvar, det är i konfliktfrågorna som politikerna kan profilera sig.
Sveriges Museer samarbetar med Svensk Scenkonst i Almedalen för att föra samman kulturfrågorna och visa på kulturens betydelse som drivkraft i samhällsutvecklingen. “Vad vill regeringen med kulturen?” är titeln på introduktionsseminariet.

På agendan står också Arena Idés debatt med den spetsiga rubriken “Varför är kulturen så missnöjd? I en lågkonjunktur måste alla spara, eller hur?”.
Gunnar Ardelius ser Almedalen som en stor och viktig samlingsplats.
– Vi har representation från de flesta svenska kulturinstitutioner och det fria kulturlivet, det finns verkligen ett behov från kulturlivet att finnas där.

Kulturen i Almedalen

När: 25 juni till 28 juni.

Plats: Visby.

Bland seminarierna och debatterna finns KRO, Konstnärsförbundets debatt “Konstnärspolitik och pengar!”, Kungliga Operan och Dramatens samtal “Vad ska de nationella scenerna betala i hyra?” och Sveriges Museer “Sökandet efter en politisk vision för museerna”.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa