”Kurdiske räven” pressades till dåd av Iran

06 majid 1080


Svensk polis tror att knarklangaren och gängledaren Rawa Majid, även känd som “den kurdiska räven”, kan ha blivit pressad av Iran att begå brott i Sverige medan han satt fängslad.
Det rapporterar
svensk dagstidning.

Det är en “central poliskälla med mycket god synlighet” som säger så till SvD.

– Polisens uppfattning är att det är en trolig hypotes att Rawa Majid fängslats i Iran och sedan pressats att begå brottet i Sverige, säger källan till tidningen.

Det var i slutet av maj som Israels underrättelsetjänst Mossad i ett uppmärksammat uttalande slog fast att svenska gängkriminella rekryterats av Iran. Bland annat pekades Rawa Majid och nätverket Foxtrot ut som ansvariga för attackerna mot Israels ambassad i Stockholm tidigare i år, något som idag nyheter Nyheterna har rapporterat om.

Rumba-nätverket, som leds av Ismail “Strawberry” Abdo, pekas också ut som ansvarigt för skottlossningen nära den israeliska ambassaden. Det har inte kunnat bekräftas av svensk polis.

Rawa Majid i händerna på iranska säkerhetstjänster

I höstas rapporterades Rawa Majid ha gripits i Iran, detta efter att han varit efterlyst internationellt av Interpol en tid. Sedan dess har det spekulerats i att han kan bli en bricka i ett politiskt spel. Också Kvällstidningen uppger att Majid ska ha blivit offer för mordförsök i Iran.

SvD rapporterar nu att Mossad delar underrättelseinformation med svenska myndigheter.

– Teorin har förstärkts av information vi fått från Mossad om att Rawa Majid ska vara i händerna på den iranska säkerhetstjänsten, säger poliskällan.

I slutet av maj kallade regeringen till presskonferens tillsammans med Säpo, där de bekräftade Mossads uppgifter och sa att de såg ett samband mellan individer i kriminella nätverk och i den iranska säkerhetstjänsten.

En speciell operation har inletts

Det är totalt fem händelser under våren som den svenska polisen misstänker är kopplade till nätverket Foxtrot och Rawa Majid. I samband med detta inleddes “operation Vårflod”, enligt den poliskälla som SvD har pratat med.

“Det är sant att det pågår en utredning i Stockholmsregionen som stämmer överens med din beskrivning och som går under arbetsnamnet Vårflod. Eftersom det är en pågående utredning kommer vi inte att kommentera utredningen ytterligare”, skriver polisen till tidningen. .


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen