Kvinna flydde makens terror – blir nu av med fristad

26 misshandladkvinna webb


Kvinnan bor med sin man och deras två barn i en förort norr om Stockholm, där barnen också går i skolan. I Hyresnämnden vittnar hon om en tuff livssituation för både sig själv och barnen, där hennes man utsätter henne för psykisk tortyr, vilket Hem & Hyra var den första att rapportera om.

Räddningen för kvinnan har varit en hyreslägenhet, där hon kunde bo tillsammans med barnen under helger och skollov för att få lite andrum. I ett läkarintyg som Hem&Hyra inhämtat kan man läsa om kvinnans och barns “behov av lägenheten för en trygg livssituation”.

Tvingas flytta tillbaka till maken

Men hyresvärden har sagt upp kvinnans kontrakt och menar att hon inte har något behov av lägenheten eftersom hennes fasta bostad är hos hennes man. Kvinnan protesterade mot detta och Hyresnämnden tog hennes parti och lät henne stanna.

Men efter att hyresvärden överklagat ändrade hovrätten domen. Kvinnan förlorar nu sin tilläggsbostad och tvingas flytta tillbaka till sin man på heltid. Hovrätten skriver:

“Hovrätten bestrider inte att xxxs livssituation är svår och accepterar att hon har ett starkt behov av eget boende. Enligt hovrättens bedömning är situationen fortfarande inte sådan att det finns förutsättningar att avvika från det huvudsakliga. regel att det är den stadigvarande bostaden som omfattas av besittningsskyddet.

“Kränker möjligheten att befria sig från våld”

En som är kritisk till detta beslut är Camilla Andersson, ordförande i Roks, riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer.

– Det är ytterligare ett steg i att kränka möjligheten att befria sig från våld. Hon ska vara fri att välja hur hon bryter upp. Och då blir det väldigt konstigt att en annan kropp kliver in och säger att hon inte får ha dubbelbostad, säger Camilla Andersson till Hem&Hyra.

Hon menar att det är viktigt för en kvinna i en utsatt situation att få tillgång till ett extra hem.

– Det är ett sätt att få distans. Det är så du kan få den energi och kraft du behöver. Men framför allt brukar vi säga att det krävs kanske fem, sex gånger – om inte mer – för att verkligen kunna lämna ett förhållande. Ett extra hem kan vara ett steg för henne att bygga upp sig själv, för att sedan kunna lämna den här mannen, säger Camilla Andersson.

Att leva under psykisk misshandel kan få en person att känna sig isolerad och med tiden kan de negativa känslorna bli mer och mer normaliserade för en, enligt Camilla Andersson.

– Då blir det ännu viktigare att komma ut till andra som kan säga att det inte är normalt. Det psykiska våldet är oftast det absolut svåraste att bryta sig ifrån och det svåraste för samhället att se. Du kan se blåmärken eller en bruten arm. Det kan du också fixa, men effekterna av det psykiska våldet tar mycket längre tid att reparera.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen