L kan bli vinnarna efter Åkessons skolutspel

25 per akesson analys 1080


Många uppfattar Sverigedemokraterna som ett enfrågeparti. Det är i frågor om invandring och brottsbekämpning som Sverigedemokraterna har störst förtroende bland väljarna.

Men EU-valet var något av en väckarklocka för partiet. De som gick till valstugorna tyckte att fred, demokrati och klimat var betydligt viktigare frågor än invandring.

Om Sverigedemokraternas paradgrenar blir mindre viktiga för väljarna måste partiet bredda sig och det är därför man nu väljer att satsa stort på skolfrågan.

Men vad händer då i Tidösamarbetet och relationen med Liberalerna när Sverigedemokraterna vill bli det nya “Skolpartiet”? Det är Liberalernas paradgren.

Pehrson lär sig att le

Dagens prestation får nog Johan Pehrson att le. Båda parter hoppas kunna vinna matchen. Genom att lyfta skolfrågan i synnerhet och fokusera på den kan Åkesson visa på policys för förebyggande arbete för att stoppa gängkriminalitet. Här har han med sig den liberala partiledaren. Johan Pehrson har i ett stort antal debatter uttalat att skolan är vaccinet mot brott.

Åkesson vill också flytta fokus från debatten om friskolornas vinster. Här får han argument för att det inte är ägarformen som är problemet – det är bristen på disciplin. Johan Pehrson har i flera debatter pratat om kampen mot “flumskolan”

L kan bli de stora vinnarna efter dagens prestation

Men Liberalerna kan bli de stora vinnarna på Åkessons utflykt idag. Enligt flera undersökningar är Liberalerna det parti i Sverige som har högst förtroende i skolfrågor. Det är Liberalernas i särklass viktigaste fråga. Eftersom Sverigedemokraterna säger sig vara Sveriges nya skolparti – hamnar konflikten mellan dem och Liberalerna.

Konflikt skapar uppmärksamhet, vilket är precis vad ett litet regeringsparti som Liberalerna behöver.

Johan Pehrson får nu en möjlighet att sluta prata om trollfabriker, och får prata om sitt favoritämne – skolan. Han får också en möjlighet att visa distans och den ideologiska skillnaden mellan Liberalerna och Sverigedemokraterna. Med detta hoppas han tysta den interna oppositionen i partiet.

När Åkesson vill införa slöjaförbud i skolan kan Johan Pehrsson argumentera för varför han är liberalismens försvarare i tidösamarbetet. Liberalerna, som knappt lyckades stanna i riksdagen, får därmed uppmärksamhet för sin hjärtefråga, och kan bli de stora vinnarna när Sverigedemokraterna vill bli det nya skolpartiet.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen