Läkemedelsverkets om sommarvärmen – läs bipacksedeln

49f33803 ff4f 4dbf a36c 3e56c9092538 scaled


De flesta vanliga läkemedel klarar varma sommardagar utan att det påverkar effekt eller säkerhet, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Effekten kan dock påverkas för vissa läkemedel som är känsliga för värme och kyla. Läkemedelsverket uppmanar därför att du alltid läser bipacksedeln för att veta vad som gäller för just dina läkemedel.

Ett bra sätt att förvara dem är i ett låsbart medicinskåp som ställs på en torr och sval plats. Ett låst skåp minskar också risken för att barn kommer åt dem.

– Eftersom det kan skilja mycket mellan olika typer av mediciner är det viktigt att du kollar upp vad som gäller för just din medicin. Förutom att läsa informationen i bipacksedeln kan du även fråga på apotek eller kontakta oss på Läkemedelsupplysningen, säger Erik Stridh, enhetschef på Läkemedelsverket.

Läkemedel som normalt förvaras i rumstemperatur behöver inte förvaras kallt, men effekten påverkas oftast inte om de förvaras i kylskåp. Undantaget är om det står i bipacksedeln att läkemedlet inte får kylas. Vissa läkemedel kan också vara känsliga för fukt och därför olämpliga att förvara i kylskåp.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen