Läkemedlet kan ge fullt skydd mot hiv

22 hivmedicin webb


Den stora kliniska prövningen randomiserade mer än 2 000 unga kvinnor i Uganda och Sydafrika, där de fick en spruta av det antivirala läkemedlet lenacapavir var sjätte månad.

Stigma eller våld

Målet var att undersöka om sprutorna gav bättre förebyggande skydd mot hiv än två andra läkemedel i form av piller (Truvada och Descovy) som har använts mot hiv i andra länder i flera år.

Ett förebyggande skydd mot hiv i form av piller har hittills inte visat sig vara effektiv i afrikanska länder. Sspeciellt hos unga afrikanska kvinnor, den grupp som löper störst risk att smittas av hiv, skriver tidningen.

– För en ung kvinna som inte kan ta sig till en klinik i en stad, en ung kvinna som inte kan ta piller utan att utsättas för stigmatisering eller våld, är en injektion två gånger om året alternativet som kan hålla henne fri från hiv, säger Lillian Mworeko, representanten för International Community of Women Living With HIV

“Fick frossa”

Resultatet vid en senare kontroll visade att inte en enda av de 2 134 kvinnorna i kontrollgruppen som fick injektionerna hade smittats med hiv.

– Jag fick frossa, säger forskaren Dr Linda-Gail Bekker till New York Times.

– Efter alla våra år av sorg, särskilt vad gäller vacciner, är det här verkligen surrealistiskt.

Av kvinnorna i kontrollgrupperna som hade fått Truvada eller Descovy hade 1,5 procent respektive 1,8 procent blivit smittade.

Yvette Raphael, representant för en organisation som arbetar för att förebygga aids och hiv i Sydafrika, kallade resultatet “den bästa nyheten någonsin”.

Förhoppningen är att den nya medicinen ska effektivisera kampen och det förebyggande arbetet.

Sticker i hjulet

Men den stora käppen i hjulet är kostnaden. Årligen kostar läkemedlet 42 250 dollar per patient. Det skriver läkemedelsföretaget Gilead som tillverkar injektionerna i en påstående att de arbetar för att göra drogen tillgänglig för låginkomstländer.

“En nyckelkomponent i strategin är att leverera lenacapavir snabbt, hållbart och i tillräckliga volymer, om det godkänns, till högprevalensländer som främst är låg- och lägre medelinkomstländer”, skriver de.

Resultaten av studien har publicerats av lenacapavirs tillverkare Gilead. Men studien har ännu inte godkänts. Den har inte heller genomgått en peer review av andra forskare.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen