Lamine Yamal – 16-åringen med nationens tyngd på axlarna

77549fbd e5d2 4855 8988 07f829d19b08


Ett tag låg Barcelona i toppen av klubbfotbollen. Pep Guardiola tränade ett lag med spelare som Lionel Messi, Xavi och Andrés Iniesta. Luis Enrique tog senare över och vann diskanten under sin första säsong 2014/15.
Efter det blev det tuffare, även om de inhemska titlarna fortsatte att rulla in ett tag till – mycket tack vare en viss Messi.
Ekonomiska problem har tyngt storklubben, men har också skapat chanser för unga spelare. Den mytomspunna akademin La Masia har alltid fostrat talang i toppklass, men de senaste åren har något hänt.

Spanien har ett system där klubbarna även får ha ett B-lag i seriesystemet. Barcelona har Barça Atlètic i tredjedivisionen, men numera verkar talangerna mer eller mindre gå ända upp till A-truppen. Öppnar storklubbens svaghet andra möjligheter, eller är det talangerna som är klara tidigare?
Det är bara att konstatera att det de senaste åren har sett ut så här:
Hösten 2019 var Ansu Fati 16 år när han slog igenom, hösten 2020 var Pedri (för rekordet, han växte upp i Las Palmas) 17, hösten 2021 var Gavi 16, hösten 2022 var Alejandro Balde 18 år, och våren 2024 var Pau Cubarsí 17 år.
Sedan fanns det Lamine Yamal – kanske den största talangen av dem alla.

Lamine Yamal skriver under målgesten 3-0-4.  Det är postnumret för Rocafonda, området Mataró strax utanför Barcelona där han växte upp.

Foto: TT

När den spanska landslaget spelar EM med en tyngd på axlarna. Vikten handlar inte i första hand om att någon faktiskt kräver ett guld. Det handlar om att de tre raka gulden alltid finns där att se tillbaka på: EM 2008, VM 2010 och EM 2012.
Det sätter standarden. Idag är laget inte i närheten av den nivån, även om det är en trupp som mycket väl skulle kunna gå hela vägen i Championship.

La Roja har fått en bra start, och sedan har motståndet varit tufft. Slutade 3–0 mot Kroatien i inledningen, följt av 1–0 mot Italien. På måndagskvällen väntar Albanien i den tredje och sista gruppspelsmatchen.

Lamine Yamal och Nico Williams (Athletic Club) tar hand om varsin kant i det spanska landslaget.

Foto: Paul Currie/TT

Lamine Yamal har spelat från start, tagit för givet och imponerat. Han fyller 17 år dagen innan EM-finalen.
Naturligtvis verkar det ibland som att han fortfarande bara är en tonåring. Beslutsfattande är imponerande med tanke på åldern, men inte alltid där. Ibland väger han lätt i duellerna, ibland tappar han bollen för lätt eller i fel positioner.
Men samtidigt:
Debut för Barcelona i La Liga som 15-åring i våras, sju mål och tio assist på 50 matcher förra säsongen. Mål i spanska landslagsdebuten, assist i EM-debuten. Rekord efter rekord innehas nu av Lamine Yamal.

Fakta.EM-rekorden

Yngsta spelaren: Lamine Yamal (16 år och 338 dagar).

Yngsta spelaren i utslagsfasen: Jude Bellingham (England, 18 år och fyra dagar).

Yngsta spelaren i en final: Renato Sanches (Portugal, 18 år och 328 dagar).

Yngsta forwarden: Lamine Yamal (Spanien, 16 år och 338 dagar).

Yngsta målskytt: Johan Vonlanthen (Schweiz, 18 år och 141 dagar).

Yngsta målskytt i en final: Pietro Anastasi (Italien, 20 år och 64 dagar).

Källa: Europeiska fotbollsförbundet (Uefa).

Efter segern mot Italien klev kung Felipe VI in i omklädningsrummet för att gratulera spelarna som en efter en fick skaka hand. Glada miner. Lamine Yamal fick frågan om hans ålder. “16?!”, utbrast kungen och tog tag i hans panna.

Spaniens förbundskapten Luis de la Fuente och kung Felipe VI.

Foto: Spanska kungahuset/TT

Lamine Yamal har hängslen och bär fortfarande pluggen. När landslagskamraten Jesús Navas gjorde sin seniordebut var han inte ens född. Han minns nog inte så mycket av de där tre spanska gulden.

Trots det är det han som kommer att göra det om Spanien ska gå hela vägen. Visst finns det andra världsklassspelare i truppen, som Rodri (Manchester City), Dani Carvajal (Real Madrid) och Pedri (Barcelona) – men i offensiven är det tonåringen som ska göra det.
När det kommer till vissa spelare är det som att Gud lagt sin hand på dem, har förbundskaptenen Luis de la Fuente noterat.

Fakta.Tidigare EM-talanger som stack ut

EM 2021: Pedri (Spanien).

EM 2016: Renato Sanches (Portugal).

EM 2012: Mario Balotelli (Italien).

EM 2008: Luka Modrić (Kroatien).

EM 2004: Wayne Rooney (England).


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen