Länsstyrelsen nobbar ny bastuflotte i Kristineberg

b9fcf362 161b 4c7e 9f9c ef3abae26d1ab9fcf362 161b 4c7e 9f9c ef3abae26d1a

Tidigare i år fick företaget Sthlm sauna tummen upp av Stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad att bygga en ny bastuflotte vid Kristinebergs strand. Flottan liknar den som redan finns i Vinterviken, och som har tusentals människor som står i kö för att bli medlemmar.

Beslutet överklagades dock av flera bostadsrättsföreningar i Kristineberg och den intilliggande båtklubben. De menar att de privatägda medlemmarnas bastu skulle begränsa allmänhetens tillgång till badbryggan, och att verksamheten skulle störa de boende i området.
Nu har Länsstyrelsen i Stockholm avslagit bygglovsansökan. De anser att den föreslagna bastun, som mäter 24 kvadratmeter och kommer att ligga på en 60 kvadratmeter stor flotte, strider för mycket mot den befintliga detaljplanen.
Länsstyrelsen menar också att bastun kommer att leda till ökad trafik i området, vilket kommer att försämra parkeringssituationen och skapa olägenheter för de boende.
Mathias Leveborn as driver Sthlm bastu är kritisk till länsstyrelsens resonemang.
– Tiotusentals står i kö för att basta i Stockholm. Sedan anser länsstyrelsen att en bastu, som tar lika stor plats som en båtplats, är “för dominerande” i Stockholms innerstad. Det är faktiskt väldigt konstigt.
Han tänker överklaga länsstyrelsens beslut.
– Jag är övertygad om att Mark- och miljödomstolen kommer att återförvisa ärendet till länsstyrelsen för att göra om den här utredningen. Vid en repris är jag säker på att de kommer att tillåta en liten bastu. Något annat vore otänkbart, säger Mathias Leveborn.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen