På skolor i Uppsala uppmanas lärare att städa klassrummen tillsammans med eleverna.
Anledningen är fler kontroller och krav från kommunen.
– Det är helt galet, säger Elisa Erikson, ordförande för Sveriges Lärare i Uppsala.
Företrädare för skolor i Uppsala har slagit larm till facket om fler kontroller och krav på utökade städrutiner från miljönämnden och miljöförvaltningen i kommunen, vilket Vi Lärare var den första att rapportera om.
– Det pågår en hel del kontroller just nu när det gäller de kommunala skolorna som uppmanas att öka städningen. Många av de kommunala skolorna har kommunens städföretag, men det som ingår i städpaketet räcker inte för att klara de nya kraven, säger Elisa Erikson, ordförande för Sveriges lärare i Uppsala.
“Elever ska inte städa”
Städkraven gäller både gymnasieskolor och förskolor i kommunen och bygger på Folkhälsomyndighetens allmänna råd om städning av skolor som funnits sedan 2014.
Det handlar bland annat om att lättillgängliga ytor torkas dagligen, något som inte alltid ingår i städpaketen. En utökad städning kan enligt Erikson kosta hundratusentals kronor per läsår för en stor skola.
– Vi har hört från flera skolor att det skulle innebära att man inte har råd att köpa läromedel eller datorer eftersom det blir för dyrt. Sedan kommer flera skolor med förslag på att lärarna ska göra det tillsammans med sina elever, säger hon.
Lärarna uppmanas att städa under lektionstid. Vi lärare rapporterar också om ett fall där en lärare tog hem gardiner från skolan och tvättade dem i sin privata tvättmaskin.
– Vi ser att det inte ingår i lärarnas arbetsuppgifter. Lärarna har redan lite tid för planering, så att behöva lägga tid på en sådan uppgift är helt orimligt. Eleverna behöver inte städa heller, de har en garanterad undervisningstid, säger Erikson.
Miljönämnden: “Bör inte vistas i hälsofarliga miljöer”
Miljönämndens ordförande Klara Ellström (MP) säger till Vi Lärare att hon förstår upprördheten men försvarar beslutet.
– Jag förstår att det inte är roligt att dra på sig extra kostnader, men vår funktion är att se till att lagar och regler för hälsa och miljö följs och i det här fallet handlar det om att barnen inte befinner sig i hälsofarliga miljöer, säger hon och anser att nämnden inte ska lägga sig i hur skolorna väljer att lösa städningen.
– I framtiden kan man nog tänka att när man renoverar skolor eller planerar nya skolor så tänker man på att det är lätt att städa, säger hon.