I Karlstads kommun är det en övertalighet på 180 lärartjänster.
En situation som inte är unik för kommunen, enligt författaren och skoldebattören Marcus Larsson.
– Det ser likadant ut i hela Sverige i princip, säger han.
På tisdagskvällen var Tankesmedjan Balans grundare, även han hemmahörande i Karlstad, Marcus Larsson, i sin hemstad för att föreläsa.
Till kvällen serverades skollobbyism.
– Vi försöker beskriva hur konkurrensen på skolmarknaden skapar sämre förutsättningar för lärare att utföra sina jobb, säger han.
Med åren har han blivit en av de mest profilerade skoldebattörerna i landet.
Mycket av det han och kollegan Åsa Plesner gör handlar om att presentera ren fakta. Många vet hur det ser ut, men vet inte hur omfattande det är.
De förklarar ofta hur den befintliga budgeten påverkar hur arbetsförhållandena ser ut för lärare och vård- och omsorgspersonal.
– Det är nästan förutbestämt i politiken att de ska pressas att prestera mer. Politiker kan säga att de investerar, men de lägger inte in så mycket mer pengar i budgeten som skulle ha behövts för att betala löneökningar och inflationskostnader.
I synnerhet i skolans värld är det lärare och elever som hamnar i kläm.
I Karlstads kommun har ett 60-tal lärartjänster utlysts, till följd av de nedskärningar som man tror måste göras. Totalt talar man om en uppsägning på 180 personer.
Situationen är inte unik för kommunen, säger Marcus Larsson.
– Det ser likadant ut i hela Sverige i princip. Det handlar om höga kostnadsökningar, inflation, något färre barn i skolan och att politikerna inte fullt ut kompenserar i budgeten efter behov.
Han menar att det senare har inträffat i kommunen de senaste åren.
– Då har man levt på sparade medel och tagit ur kassan. Det man har på banken kan man säga. Och så kan du inte göra det längre, och nu måste du börja skära ner. En del är förändringen av elevantalet och en del är att man inte kompenserar i budgeten.
Och så här ser det ut att fortsätta, det saknas helt enkelt pengar.
De styrande politikerna i kommunen gick till val för att satsa på skolan.
– Det finns inget sätt i världen att räkna ut det och komma fram till att man har gjort det. Man kan argumentera för att man har investerat mer pengar, men man har inte helt kompenserat för kostnadsökningarna.
Läraren Marcus smällde i väggen: “Mer ansvar, fler uppgifter, mindre tid”Tuffa bedömningar inför uppsägning av skolpersonal: “Kan inte fatta fel”
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.