Lastbilsflak föll av på E4:an – väderkaos i landet

07 bl sv der webb


Uppland, Västkusten och Skåne är flera av de platser i landet som har drabbats av helgens blåsiga väder och skurar.

Elbolaget Ellevio meddelar under söndagskvällen att det blåser kraftigt i deras närområden under söndagskvällen. Främst är det Gävleborgs, Värmlands och Örebro län som drabbas, men även Stockholm, Dalarna, Halland och Västra Götaland har haft strömavbrott på flera håll under eftermiddagen.

Lastbilstaket blåst av lastbilen

Ett 20-tal träd har fallit på vägarna och orsakat trafikstockningar, uppger Upsala Nya Tidning. Även ett lastbilstak blåste av vid 17-tiden på E4 utanför Brillinge, enligt tidningen.

Under gårdagen rådde även åskväder på Roskildefestivalen, söder om Köpenhamn. Det påverkade trafiken tillbaka över Öresundsbron till Skåne när publiken evakuerades efter att en konsert ställts in på grund av åskan. Det rapporterade Politiken.

– Det har varit kuling under dagen, men vinden väntas avta och morgondagen ser ut att bli lugnare, säger idag nyheter:s meteorolog Lovisa Svanberg.

Här har det blåst som mest

Under dagen har lågtrycket fört med sig ökad molnighet och det har varit ganska mulet på många håll.

– Det har också blåst rejält, säger Lovisa Svanberg.

Byvinden som mättes under hösten var på Väderöarna, där det blåste 27,5 meter per sekund. Där var dagens medelvind också den högsta i landet.

Stormen ser ut att vända – men fortfarande instabil

Under måndagsmorgonen kommer lågtrycket att röra sig längre norrut, vilket ger mildare väder då ett högtrycksområde börjar utvecklas.

– Vi har en sträcka här med regnskurar som kommer att fortsätta och inledningsvis kan det fortsätta blåsa ganska mycket, framför allt längs delar av Norrlandskusten, säger Lovisa Svanberg.

Fram till eftermiddagen kommer det att minska mer och mer i vindstyrka. Regnskurar kommer dock att fortsätta, bland annat i delar av Götaland och Svealand där de också kan få inslag av åska.

Varmare väder väntar

Temperaturen kan nå upp till 20 grader. På tisdag kommer solen tillbaka i delar av landet.

– Mot tisdagen blir det högtrycksväder i delar av Götaland och Svealand, men lite längre norrut är det mer molnigt, säger Lovisa Svanberg.

Under onsdagen kommer dock ett nytt regnområde upp söderifrån, så ostadigt väder är att vänta även i framtiden.

Streama idag nyheter Väder

idag nyheter:s meteorologer presenterar den senaste väderprognosen.

STÅENDE METEOLOGER (2)


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen