Ledare: Att riva upp Astrid Lindgrens djurskyddslag är peak serietidningsskurk



image.php?type=preview&uuid=fce1acb2 2da2 5d0f abfc

Att försämra djurskyddet för att tjäna mer pengar är något man egentligen bara kan föreställa sig överdrivna serieskurkar göra. Men en regering som ständigt väljer pengar framför att fatta rätt beslut kommer helt klart också att offra djurens bästa för tjuvarna.

Regeringens utredare vill avskaffa de svenska mjölkkornas rätt till grönbete på sommaren. Du kan inte tjäna pengar på det, så vad är poängen?

Att lätta på reglerna skulle “höja konkurrenskraften och lönsamheten”, enligt regeringens utredare Elisabeth Nilsson, som presenterade sin utredning i slutet av förra veckan.

Man skulle kunna tro att hon pratade om barn i vinstdrivande charterskolor…

Världens kanske hårdaste djurskyddsregler, en gåva från dåvarande svenska regeringen till barnboksförfattaren Astrid Lindgren i slutet av 80-talet, har garanterat att kor får gå ut och beta på sommaren, resulterat i frisk svenska djur och den lägsta antibiotikaanvändningen i världen.

Som Jordbruksverket – och forskare – beskriver finns det nästan bara fördelar: färre hälsoproblem, minskad stress och ökat djurvälfärd. Det ger bättre förutsättningar för naturligt flockbeteende, förhindrar skador på ben och hovar och ger korna mer muskler – och med det lättare kalvning.

Men ändå. Är du verkligen lönsam, lilla ko? Kanske mår djuren till och med för bra 2024?

Konkurrenskraften i mjölkproduktionen är inte tillräckligt bra”, som utredare Nilsson uttrycker det. Mjölkkor i andra delar av Europa har mindre skydd, mindre krångel för bönderna, vilket ger deras ägare högre vinster.

Hur ska svenska mjölkbönder kunna konkurrera med det?

Rimligtvis genom att kunna lova den högre standard som garanteras med svensk produktion. Att sänka kvaliteten för att sänka priset känns som en snabb resa till djurskyddets botten. Men för de konsumenter som väljer oxfilé som är spetsad med antibiotika som har transporterats hundratals mil för att det är billigare i butiken, ja, för dem kanske det är det heller.

Både LRF och ett antal mjölkbönder som media har pratat med applåderar förslaget och menar att det inte är som att alla frigående kor skulle förlora sitt sommarbete.

“De allra flesta kor kommer att fortsätta att gå ut”, kommenterar Mikaela Johnsson, vice ordförande i LRF. Det är bara det att rätten att bestämma om och när djuren ska beta ska överföras till mjölkproducenterna själva.

För det är förstås så, säger hon, att “den som bäst ser till kornas välfärd och djurvård är bonden själv”.

Vi har hört det argumentet förut. Ingen vet bättre vad som är bäst för djuren än djurägarna. På samma sätt hävdar många att ingen vet bättre vad som är bäst för barnen än föräldrarna. Och naturligtvis vill de allra flesta föräldrar det bästa för sina barn. Det hindrar oss dock inte från att införa skyddsmekanismer, olika barnskyddslagar, för de tillfällen där det – bistert nog – inte är sant.

Om inhemsk livsmedelsproduktion är viktig, och det är den, kan den inte behandlas av regeringen som vilken vara som helst som kan utsättas för konkurrens utan hänsyn till att det faktiskt är levande varelser.

Planerar att riva upp djurskyddet och dessutom ha mage att hänvisa till lönsamhet, nej det är en så vansinnig väg att gå. En sådan osvensk väg att gå, inte mindre.

Har inte heller regeringen fått veta att man inte ostraffat bråkar med Astrid Lindgren? Det fick societeterna veta redan 1976 när Lindgrens skattesaga om Pomperipossa bidrog till att partiet tappade makten för första gången på 40 år senare samma höst.

Vågar en högerregering upprepa det misstaget?


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa