Ledare: Carolin Dahlman: Förenklat att skylla på privatisering - idag nyheter
   

Ledare: Carolin Dahlman: Förenklat att skylla på privatisering



image.php?type=preview&uuid=59fe41d9 b5ec 5d29 bd30

Gäng driver HVB-hem och S tycker att det blir bättre om vi ger mer makt till byråkrater. Det är naivt, skriver Carolin Dahlman.

Kriminella driver HVB-hem och har gängmedlemmar bland sina anställda. Det berättade polisen i veckan när de släppte en tidigare hemlig rapport. Men det var verkligen ingen nyhet. Vecko-Revyn avslöjade redan 2019 att dömda brottslingar driver HVB-hem. Stockholms stad lade ner skumma företag 2021 och Ekobrottsmyndigheten varnade i höstas för problemet.

Allt bygger på att gängen har fått makten i vårt land, för att politiken har misslyckats med att hålla nere brottsligheten. Men reaktionen från Socialdemokraterna var väntad. Felet var verkligen inte allmän kriminell kultur – utan privatisering. Magdalena Andersson (S) föreslog att kommunerna skulle ta över alla HVB-hem som tar emot unga kriminella. “Vård av unga borde inte vara en marknad för lycksökare”, sa hon.

Vad S verkar ha dock missat är att det är kommunerna som ger uppdrag till privata aktörer. Socialtjänsten skriver kontrakt och ställer villkor. Ivo granskar och ger tillstånd. Det är politiker och offentliganställda byråkrater som ytterst är ansvariga för att kriminella kommer undan, och för att barn åker fast.

Anderssons eget parti regerade i många år utan att agera på alla larm som kom, år efter år. Barn som placerats på HVB- och SiS-hem fick nya kontakter med gängkriminella och hamnade i allt grövre brott.

De rödgröna gjorde inga egentliga förändringar på detta. De ökade inte kontrollerna eller hävde inte sekretessen mellan myndigheter; de införde inte mobilförbud. Anderssons gäng vägrade skärpa straffet för unga, vilket lett till att barn utnyttjats för mord, och kommit undan trots att de begått grova brott.

De hårt kritiserade SiS-hemmen drivs också av staten, så lösningen är inte att förstatliga eller kommunalisera. I maj släppte Riksrevisionen en kritisk granskning av SiS-hemmen, där det skrevs om otillräckligt utbildad, ibland direkt olämplig, personal. Det har rapporterats om övergrepp, våld, sexuella övergrepp, dåliga lokaler och att grovt kriminella unga blandats med utsatta. Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, varnade i somras för akut platsbrist, med risk för ökad brottslighet.

Tidigare i år meddelade Ulf Kristerssons borgerliga regering att SiS kommer att förändras i grunden. Socialtjänstlagen skrivs också om för att ge fler verktyg. Dessa åtgärder vidtogs inte under alla år med S och MP vid makten.

Grundproblemet med HVB-hem är alltså inte att de drivs i privat regi. Anledningen till att gäng bedriver viktig verksamhet är att rödgröna politiker hade slappa regler, och att de inte satsade hårt på brott i allmänhet. Istället sa man nej till höjda straff, kameraövervakning och kontroller.

Detta har gett gängen makt, och fått kriminaliteten att smyga sig in överallt, sprida och förgifta hela det lättlurade, lättlurade Sverige.

Skurkarna finns idag inte bara på HVB-hemmen. Nej, de kommer in i kommuner och regioner, Arbetsförmedlingen, Skatteverket och Försäkringskassan, via antingen insiders eller anställning. Brottslingar får stöd av advokater, domstolsanställda, mäklare, revisorer, banktjänstemän, journalister och kriminalvårdare. Polisen rapporterar om kvinnor som studerar juridik för att hjälpa kriminella. Kriminella nätverk förlitar sig allt mer på kommunanställda som kan hjälpa till inifrån, enligt Brå.

Var tredje person inom organiserad brottslighet sitter i styrelser eller äger företag, enligt Stockholms Handelskammare. Brottslingar driver även skattefinansierade vårdcentraler, vaccinationsmottagningar, familjehem och avhoppsverksamhet, enligt Ekobrottsmyndigheten.

Det är nödvändigt att den offentliga sektorn granskar anställda och företag mycket noggrannare. Regeringen utreder nu om kommuner ska ges utökade möjligheter att göra bakgrundskontroller, så förhoppningsvis blir det så.

Det är skrämmande att vissa privata företag har häckat i ungdomsvården. Men lösningen är inte att ge mer makt till skurkarna som inte kontrollerar de de har gett uppdrag. Vänsterns företagsfientlighet förblindar dem. Tack och lov har vi en regering som tacklar den akuta brottskulturen med öppna ögon.

Caroline Dahlman

Högerliberal samhällsdebattör


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa