Regeringen och Socialdemokraterna ger inte upp. De är fast beslutna att driva igenom massövervakning av medborgare oavsett konsekvenserna.
Det har varit många och långa turer runt EU:s CSAM-förordning, även kallad chattkontroll, som regeringen och S har stöttat. Konkret innebär allt detta att leverantörerna av kommunikationsappar, som Facebook Messenger, Whats App och Signal, enligt lag måste bryta krypteringen och skanna all vår kommunikation.
Det påstådda syftet är att skydda barn från sexuella övergrepp online, definitivt ett legitimt syfte. Men som företrädare för flera studieförbund sammanfattar det är det som att “jaga älg med en vätebomb” (SvD Debatt 28/9).
De påpekar också att många experter har betonat att förslaget med stor sannolikhet inte ens kommer att få önskad effekt. Inte minst för att barnpornografi sällan cirkulerar på öppna plattformar. Förslaget syftar alltså till att “bara offra vanliga människors integritet för ingenting”.
Av uppenbara skäl har chattkontroll har kritiserats – inte minst av experter som har varnat för de enorma säkerhetsproblem som följer av att bryta krypteringen. För Göteborgs-Posten har dock justitieminister Gunnar Strömmer (M) förklarat att han inte håller med experterna – för barnens skull (26/6).
Socialdemokraten Mattias Vepsä resonerar på samma sätt. “Det är miljontals barn som är utsatta”, förklarar han för Göteborgs-Posten (26/9). På frågan om hur han ser på risken att en främmande makt skulle använda den trasiga krypteringen för att övervaka Europa, svarar han: “Jag är inte så medveten, men jag misstänker att en främmande makt redan idag har avancerad teknologi för övervakning.”
Det är djupt problematiskt att basera massövervakning och trasig krypteringslagstiftning på sådana svepande och ogrundade resonemang. För moderata och liberala väljare är det också ett brutet löfte, då M gick till val på motstånd mot chattkontroll och L har ett bolagsstämmasbeslut att vara emot.
Chattkontroll åsidosätter medborgarnas integritet. Att skanna privata meddelanden utan misstanke om brott kränker rätten till integritet och säker kommunikation, en rättighet som borde vara självklar i ett demokratiskt samhälle. Att ständigt bli övervakad, även i sina mest personliga samtal, skapar en känsla av att bli misstänkt. Det undergräver förtroendet för de plattformar vi använder dagligen och som har blivit en del av våra liv.
Det sätter också en farlig standard för massövervakning. Väl på plats är övervakningen fullt möjlig att både utöka och missbruka. Den påstådda viljan att skydda barnen öppnar dörren till auktoritära metoder där övervakning används för att kontrollera och begränsa, inte minst yttrandefriheten.
M, KD, L och S behöver tänka om. Att införa chattkontroll är ett steg i fel riktning. Det leder oss mot en framtid där övervakning är normen och där personlig frihet och demokratiska rättigheter gradvis urholkas. Det är en framtid vi inte ska sträva mot – oavsett vilka brott vi försöker bekämpa.
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.