Fastighetsägarna vill ha hyreshöjningar på 15 procent, säger de i ett pressmeddelande. Men när hyresgäster klagar på att de inte kommer att kunna betala hyran lovar organisationen samtidigt att det redan på förhand är “ganska säkert” att de inte kommer igenom sådana höjningar.
Vill se en höjning – med 15 procent: “Hyran behöver utvecklas i takt med kostnaderna”
Förra årets hyresförhandlingar startade först på senhösten förra året och drog ut på tiden när rekordmånga lokala förhandlingar mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen bröt ut och skickades till Hyresnämnden för att beslutas.
Fastighetsägarna menade att ens de egna föreslagna höjningarna inte riktigt räckte för att täcka ökade kostnader – Hyresgästföreningen kontrade med att hyresgästerna inte hade råd med föreslagna hyreshöjningar på på sina håll långt över 10 procent.
Hade Fastighetsägarna missat inflationen och den ekonomiska krisen? Har du glömt att för de allra flesta är hyran hyresgästens största utgift och på grund av den utbredda bostadsbristen är det inte heller så lätt att göra något åt?
Årets hyror blev därför inte klara förrän många månader efter årsskiftet och därmed också med betungande retroaktiva krav från hyresvärdarna på hyresgästerna. Och för att piffa till saken meddelades att årets förhandlingar var planerade att börja nästan på studs.
Och så var det. De senaste dagarna presenterades kraven för hyrorna 2025 – och om hyresgäster över hela landet chockades förra året är det inget emot den här gången. 15 procent!
– Hyran behöver utvecklas i takt med kostnaderna, säger Sanna Höök, ansvarig näringspolitiskt Värmland för Fastighetsägarna GFR, i ett pressmeddelande.
Budskapet har varit detsamma över hela landet och har redan väckt starka reaktioner. 15 procent?! Förra året krävde fastighetsägarna lokalt i Värmland runt 12 procent och fick till sist nöja sig med runt 5,5 procent.
De anständiga löneökningarna från senaste lönerörelsen, och uppskrivningarna av (garanti)pensionerna har redan ätits upp av inflation, prisökningar och räntehöjningar – och det är inte så att nästa löneförhandling landar i ytterligare rekordhöjningar runt fyra procent.
Hur ska hyresgästerna hantera detta? Det har flera hyresgäster redan undrat i förra veckan.
Lena i Stockholm undrade i en insändare i Dagens Nyheter förra veckan hur hon ska kunna betala en hyra på över 10 000 kr, som hennes hyra skulle landa på om Fastighetsägarnas krav blev verklighet (en höjning med nästan 2 000 kr på bara två år), med en pension på 14 500 kr netto. .
Ledarsidan har skrivit det förut, men kan göra det igen: Det blir inget med det, för Hyresgästföreningen ska sätta stopp för det. Att ett krav ställs betyder inte att det blir verklighet.
Det nästan lustiga den här gången är att det faktiskt är precis vad Hyresvärdarnas förhandlingschef “lovar” hyresgästerna!
I ett svar till Lenas avsändare i DN skriver organisationens förhandlingschef Nathalie Brard att Lena inte behöver oroa sig, eftersom det är “ganska säkert” att hon inte får en hyreshöjning på 15 procent när förhandlingarna väl är avslutade. Det är som bara det första budet.
I remissen framhåller Nathalie Brard ungefär samma saker som fastighetsägarna gör lokalt: att 15 procent högre hyror är vad som krävs för att täcka de ökade kostnaderna.
Men inte ens detta är något man lyckas bilda sig en övertygande uppfattning om i samband med att man går ut med sina hyreskrav. Istället lovar de klagande hyresgäster att det tack vare Hyresgästföreningen inte kommer att sluta fullt så illa i alla fall.
Hyresgästföreningen får nästan tacka med en blomsterkvast för medlemsvärvningsinsatsen. För det är i alla fall helt säkert: om Fastighetsägarna inte hade haft en stark motsvarighet i förhandlingarna hade både hyrorna och hyreskraven varit betydligt högre!
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.