Ledare: Du kommer att bli blåst på den här skattesänkningen också



image.php?type=preview&uuid=eb06d001 c1c7 554e b4d9

Regeringen vill ge oss “fuck off” pengar i form av skattesänkningar, säger de. Jag vet vem som kan “jävla”.

Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson Cecilia Rönn förklarade på torsdagen varför Tidöpartierna i höstbudgeten föreslår skattebefriade sparande på ISK-konton, upp till 300 000 kronor nästa år.

– Nu blir det lättare att bygga upp ett “fuck off” kapital genom sparande. Det ska vara en känsla av frihet och trygghet att veta att man kan ta sig ur oönskade situationer.

Jag vet vem som kan “jävla”. En regering som riktar sina skattesänkningar till dem som redan har, samtidigt som de låtsas gynna låg- och medelinkomsttagare.

För hur många av de över tre miljoner svenskar som sparar där har 300 000 kronor på sitt ISK-konto? Inte särskilt många. Hälften av spararna har mindre än 80 000 kronor – och remissinstanserna som godkände förslaget såg hårt på skattefriheten.

Enorma kostnader för staten att underlätta skatteplanering för höginkomsttagare för att undvika beskattning, är den kollektiva bedömningen. Remissinstanserna menar att kostnaden för staten, om förslaget genomförs, skulle överstiga tio miljarder kronor och därmed främst gå till dem som redan har mest. Om det hade varit småspararna som varit regeringens fokus hade förslaget sett annorlunda ut, menar de.

Precis som resten av den föreslagna skattesänkningen i budgeten förstås. Som vanligt.

Annars lät det så bra. Vem tackar nej till en skattesänkning nuförtiden? Skattesänkningarna som presenterades i regeringsdokumentet på torsdagen “kommer att underlätta för svenska hushåll” som haft det tufft de senaste åren, lovade finansminister Elisabeth Svantesson (M).

“Det kommer att märkas i folks plånböcker”. “Mest för låg- och medelinkomsttagare”. Det var också budskapet som sändes i media.

Ja, vänta. Det finns inget fokus på låg- och medelinkomsttagare. Låg- och medelinkomsttagare får inte heller mest. I snitt handlar det om 2 600 kr för den genomsnittliga löntagaren och för “medianpensionären” innebär det (om man räknar med den vanliga årliga indexeringen av pensioner som står för större delen av ökningen), 1 400 kr extra i plånboken .

Så per år. I snitt 2 600 kronor och 1 400 kronor per år, säger regeringen.

Men mindre än så om du tjänar lite – mer än så om du tjänar mer. För den löntagare som tjänar drygt 17 000 eller 25 000 kronor i månaden stannar skattereduktionen av det föreslagna jobbskatteavdraget på nio (!) respektive 103 kronor. De som tjänar över 60 000 får några hundra procent mer, 267 kronor.

Du kan kalla det mycket, men inte en satsning på låginkomsttagare.

Och nej, du behöver inte upplysa mig om att en hundralapp faktiskt inte kommer i närheten av att täcka nästa års hyreshöjning eller boränta eller den dyrare matkassen. Välj glädje och var tacksam!

Tacksam att du inte är arbetslös eller sjukskriven ändå, för dessa får ingenting alls. På samma sätt får barnfamiljer kämpa vidare med en barnbidrag vars nivå sattes 2018 och inte alls justerade för inflation.

– Jag tror inte att pensionärerna kommer att hoppa av glädje, säger privatekonomen Arturo Arques till TT.

Tack och lov för det säger jag!

Jämför för guds skull INTE om du är pensionär och kanske lite ostadig på fötterna, för de 18 miljarder kronor som regeringen nu LÅNAR för att sänka skatten för de rikaste som ingår i höstbudgeten är pengar som inte kommer att läggas på att stärka vård.

Risken finns att man ramlar och slår sig och sedan hamnar i korridoren på ett överfullt sjukhus där personal har fått åka hem för att regionen måste rädda…


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa