Ledare: Elias Nilsson: Därför bör inte AR-15 förbjudas - idag nyheter
   

Ledare: Elias Nilsson: Därför bör inte AR-15 förbjudas



image.php?type=preview&uuid=c6c12725 a157 5be4 9c93

Popularitet i sig är inte ett skäl att förbjuda det. Istället bör vapnets egenskaper avgöra om det är lämpligt för jakt, skriver Elias Nilsson

Unga kriminella har nästan obegränsad tillgång till vapen, enligt Mats Karlsson, underrättelsechef i polisregion Syd. Automatvapnen och pistolerna smugglas till Sverige från Balkan, där de en gång tillhörde den jugoslaviska armén. Idag får gängen ofta granater på köpet. Men i den svenska debatten framställs jaktvapen ofta som ett problem.

Sedan i somras är det tillåtet att äga och jaga med geväret AR-15. Halvautomatiska gevär har varit tillåtna för jakt sedan 1987, men det är först nu som Naturvårdsverket har släppt det godtyckliga kravet på att nya gevär ska efterlikna traditionella jaktvapen. Förr spelade det därför roll om samma typ av gevär såg krigiskt ut eller liknade farfars trästudsare.

Men det tog inte lång tid tid innan kritikerna gjorde sig hörda. Leif GW Persson har kallat förändringen för “galenskap” och sagt i TV4 (14/8) att de nya vapnen kommer att användas av gängkriminella. Det vore en minst sagt rolig syn att se gängmedlemmar lära sig skillnaden mellan singelbeckasin och beckasin för att få en jägarexamen, istället för att köpa billiga och ospårbara vapen från Balkan.

Kritiken är i stort sett obefogad och verkar snarare vara en del av ett importerat kulturkrig från USA. Där har vapnet blivit ökändt efter att det förekommit i många våldsdåd, inte minst efter mordförsöket på Donald Trump. Men vapnet är överrepresenterat inte för att det är farligare än andra gevär, utan för att det är ett populärt sportskyttevapen. Och populariteten i sig är inte en anledning att förbjuda det. Istället bör vapnets egenskaper avgöra om det är lämpligt för jakt.

Det finns i huvudsak två viktiga komponenter som vapen bedöms utifrån. Först och främst är brandhastigheten avgörande. AR-15 är ett halvautomatiskt vapen, vilket innebär att ett skott avlossas varje gång avtryckaren trycks in, som en revolver. Detta skiljer sig från repetitionsgevär, där gevärets slutstycke dras in manuellt för att få nästa patron i pipan. Halvautomater har varit tillåtna för jakt i nästan 40 år, med nästan noll exempel på användning i den kriminella världen.

Dessutom spelar det roll vilken kaliber ammunition vapnet kan avfyra. Den klassiska älgstudsaren tillhör klass ett, och tillhör den mest kraftfulla kategorin som används vid jakt. AR-15 finns i flera olika varianter, men är vanligtvis en klass två pistol, som endast får användas för jakt på mindre djur, som till exempel rådjur. Det är med andra ord ett mindre gevär, vars kulor har knappt hälften av kraften jämfört med älgstudsarna.

Så varför är AR-15 populär? Det enkla svaret är att modellen är modifierbar för att passa skytten, och ammunitionen är billig, samtidigt som den kan användas för både jakt och sportskytte. Det går därför att sätta ihop ett prisvärt högkvalitativt gevär, som ägaren kan öva mycket på och därmed bli en bra skytt, vilket är viktigt för etisk jakt.

Flera tusen jägare har redan fått licens för AR-15, och innan dess flera tusen för sportskytte. Lustigt nog har ingen hittats i kriminella sammanhang. Det är skäl nog att inte förbjuda dem. Elias Nilsson

Elias Nilsson

Nyhetsbyrån


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa