Ledare: Ös inte pengar på UNRWA

Ledare Os inte pengar pa UNRWA scaledimage.php?type=preview&uuid=22d17fed 25f4 54cf 9c4a

Mot bättre omdöme skickar regeringen 100 miljoner kronor till FN:s palestinska biståndsorgan UNRWA. Situationen i Gaza är katastrofal. Men en borgerlig regering måste ta det svåra beslutet att vilja lägga ner organisationen för fredens skull.

Efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober förra året anklagades flera UNRWA-anställda för att ha deltagit i slakten. Helt i sin ordning slutade flera stora bidragsgivare, däribland USA och Sverige, att donera pengar till organisationen. Totalt 450 miljoner dollar i bistånd frystes. Men nu har flera länder mjuknat upp.

Att palestinierna har en egen flyktingbyrå ​​är märkligt. UNRWA bildades 1949 efter att arabländerna invaderade Israel. Sedan dess har organisationen förevigat palestinska flyktingar. Alla framtida generationer får också flyktingstatus. Oavsett om de flyttade eller inte. På så sätt ökar antalet flyktingar för varje generation. Och då kan de angränsande arabländerna skylla på flyktingarna för att de nekat dem medborgarskap.

Oavsett om UNRWA-personal deltagit i terrorattackerna eller inte har inte bevisats enligt FN. De åtalade fick dock snabbt sparken. Men kroppens vara eller icke vara är en fråga om särbehandling. FN:s andra flyktingorgan, UNHCR, ansvarar för alla världens flyktingar. Förutom palestinierna. Särställningen har lett till att UNRWA har kunnat användas av bland annat Hamas.

UNRWA förvaltar också Gazas utbildningssystem. I flera fall har barnen lärt sig antisemitism. Martyrer och terrordåd firas. Så här tränar du morgondagens islamister och terrorister. Eller åtminstone öka toleransen för Hamas styre.

Att UNRWA får ta hand om stora delar av Gazas välfärd göder Hamas. Vissa skulle hävda att det är det enda sättet för Gazabor att få en acceptabel utbildning och vård. Men när Hamas inte behöver hantera de välfärdstjänster som förväntas av en regering, har folket ingen anledning att ersätta dem.

Att stödet ges i dollar är också svårt. När dollarn måste växlas mot någon av de olika lokala valutorna på Hamas växlingskontor kan hjälpen förskingras. Även materiell hjälp, som tält och mat, vill Hamas lägga rabarber på eftersom de lätt kan säljas vidare i vinstsyfte. Detta är den mörka sidan av bistånd. Samtidigt som de boende lider kan vår hjälp underblåsa terrorism.

Det är märkligt att regeringen väljer att ge pengar till en så rutten organisation. Det borde inte ens finnas. Regeringen bör sätta en tidsgräns för när den slutar ge pengar till UNRWA. Det är svårt att plötsligt byta ut all infrastruktur som organisationen trots allt har i Gaza. Men på inte alltför lång sikt är det nödvändigt att ersätta det, till exempel med UNHCR eller Röda halvmånen.

Det är bitter medicin att lägga ner en flyktingorganisation. Oppositionen, och säkert många av deras egna, kommer att kritisera regeringen. Men det är rätt beslut. Så länge UNRWA finns kommer fred att vara svårt att uppnå.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen