Ledare: Rätt sjukt att 14 000 kronor för ett körkort är billigt i dag

Ledare Ratt sjukt att 14 000 kronor for ett korkortimage.php?type=preview&uuid=df69128f 92de 5ac3 a7be

Trots att ett körkort kraftigt ökar förutsättningarna för unga att få jobb är Sverige ett av de dyraste länderna i Europa att ta körkort i.

Johanna, 18, lånade pengar för att ha råd med körkortet: “Skönt att få det gjort”

18-åriga Johanna säger till idag nyheter att hon lånat 14 000 kronor av sina föräldrar för att kunna ta körkort. Ett villkor för att det skulle kunna göras redan innan hon gick ut skolan och fick en fast inkomst. En förutsättning som långt ifrån alla unga har.

Vissa har förstås inte ens möjlighet att övningsköra med föräldrar eller andra släktingar, men måste i så fall vara beredda att betala för betydligt fler körlektioner än Johanna som klarade sig med att bara betala för tio. Vid 800 kr per körlektion blir det dyrt.

Att Johanna “bara” betalade 14 000 kronor för att ta sitt körkort är faktiskt relativt billigt. Snittet verkar idag ligga mellan 15 och 20 000 kronor. Jämförelser visar att Sverige är ett av Europas dyraste länder att ta körkort i, bara Norge och Danmark är dyrare, och att kostnaden är dubbelt så hög som i till exempel Storbritannien.

Och om du som 17–18-åring inte har pengarna, eller inte har föräldrar med dessa pengar, återstår bara ett lån. Men inte längre på CSN. Möjligheterna att därifrån låna pengar till körkort upphörde vid årsskiftet.

Ett banklån på kanske uppåt 20 000 för att ta körkort kan säkert kännas personligt ekonomiskt riskabelt – om du som ung ens kan kvalificera dig för ett sådant lån. Sanningen är dock att det tillsammans med ett studielån (och lite senare ett bolån) är en mycket rimlig investering att göra som ung vuxen. Speciellt i Värmland. För tillsammans med en gymnasieexamen är det där många arbetsgivare har helt grundläggande krav när de rekryterar.

Enligt Svenskt Näringsliv kräver sex av tio arbetsgivare körkort vid anställning. Utanför storstadsområdena och inom praktiska yrken som hemtjänst och bland hantverkare sägs andelen vara betydligt högre. Arbetslösheten är också högre för personer utan körkort än för personer med ett.

Ändå har bara 60 procent av 18–24-åringarna i landet har körkort, jämfört med runt 85 procent för personer över 45. Andelen är förstås lite högre i Värmland. Men det räcker inte. Var ska de utan körkort jobba? Var ska kommunerna och företagen rekrytera personal med körkort?

Och trots det är det inte så mycket diskussion om hur dyrt det är att ta körkort idag. De som har råd, eller har föräldrar som har råd, betalar. De som inte har råd står utan – och får därmed svårare att få ett jobb som skulle kunna betala för det dyra körkortet. Du ser den onda cirkeln, eller hur?

Med tanke på vikten av körkort hade det mest logiska varit om unga hade kunnat ta körkort i gymnasiets regi, till en reducerad kostnad. Det är trots allt en del av gymnasieskolans uppdrag att göra unga anställningsbara.

Det näst mest logiska vore kanske om just arbetsgivarbrister såg till att göra sig mer attraktiva genom att, förutom schyssta löner och schyssta villkor, erbjuda hjälp med körkort för sökande som inte redan har ett.

Här visar till exempel Karlstads kommun i förgrunden genom att i viss mån kombinera dessa två alternativ med att körkortsstipendiet elever på gymnasiets vård- och omsorgsprogram kan ansöka om start på höstterminen, om de uppfyller vissa villkor .

Win-win för både kommunen – som kommer att behöva rekrytera många till kommunala vård- och omsorgsjobb i framtiden – och för enskilda elever med små möjligheter att själva stå för kostnaden för körkortet.

Inte helt överraskande har körkortsstipendiet lett till ett ökat antal sökande till programmet i år – och de länskommuner som inte redan har infört det kommer snart att tvingas följa efter.

Fler vill läsa vården – när skolan erbjuder gratis körkortsutbildning


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen