Ledare: Regeringens nya spelskatt blir en hästskatt

Ledare Regeringens nya spelskatt blir en hastskatt scaledimage.php?type=preview&uuid=8ac67ec1 36e7 55b5 8f51

Den 1 juli trädde regeringens höjda spelskatt i kraft. För oss som sysslar med ridsport och vårdar Sveriges 355 000 hästar är detta en dyster insikt. Den nya spelskatten blir en ren “hästskatt”, skriver Färjestadstravets Marie Svensson och Patrik Hjelte.

För när den nu ökar från 18 till 22 procent – en ökning med över 20 procent – ​​det innebär att över 200 miljoner kronor årligen försvinner från den finansiering som hela hästnäringen får från ATG.

Det är ett hårt slag, både mot Färjestadtravet och en redan pressad hästbransch. En bransch som bidrar till en levande landsbygd runt om i Sverige, med hårt arbetande hästentreprenörer som skapar jobb åt väldigt många människor.

För ridsport är inte bara en passion, som bidrar till ökad livskvalitet och folkhälsa genom meningsfull sysselsättning. Det är också en viktig del av hela den svenska ekonomin som med sina 355 000 hästar omsätter 32 miljarder och genererar närmare 20 000 jobb. Hästnäringen bidrar också med 6,5 miljarder till statskassan och 1,1 miljarder i spelskatt. Varje år.

Färjestadtravet är en del av Sveriges totalt 36 trav- och galoppbanor, 32 travskolor och 16 000 hästar som tillsammans arrangerar över 875 tävlingsdagar och mer än 1 300 ungdomslopp per år.

Hela ATG:s överskott, förra året motsvarade 2,3 miljarder kronor, går tillbaka till hela ridsporten och dess utövare inom flera grenar; från trav och galopp till ridsport med sina trav- och ridskolor.

Något som gynnar både människor och hästar. Sverige har idag världsledande hästvälfärd. Inte minst inom travsporten som med sitt uppdrag från staten att verka för hela hästnäringen har drivit både genom forskning och i andra sammanhang för ökad hästvälfärd, även internationellt.

Hästnäringen i Sverige har haft en femdubbling under de senaste 50 åren, tack vare ATG:s och travsportens stora bidrag. På uppdrag av staten. En utveckling som nu riskerar att totalförstöras i och med den nya “hästskatten” som införs utan någon som helst konsekvensanalys. Av samma stat.

Därför uppmanar vi nu alla i hästnäringen att gå samman för en sänkning av hästskatten. En sänkning från en nivå som är fel från början. Exempelvis skulle en mer differentierad spelskatt, beräknad efter risknivå, ge ännu mer till statskassan.

Det skulle gynna både Sverige, hela hästnäringen och våra lokala hästföretagare runt Färjestadtravet.

Marie Svenssontravbanechef Färjestadstravet

Patrik Hjelteordförande i Färjestadstravet


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen