Brudöverlämning ska vara förbjuden i Svenska kyrkan. I alla fall om Socialdemokraterna får sin vilja igenom. Anledningen är att symboliken är problematisk.
Samtidigt har Socialdemokraterna konsekvent motsatt sig att ens utreda förbud mot kusinäktenskap. En fråga som inte är symbolisk utan handlar om det verkliga kvinnoförtrycket i vår tid.
Det är inför höstens kyrkomöte som Socialdemokraterna i Svenska kyrkan har lämnat in en motion om nationella riktlinjer för att stoppa brudförlossningen. Seden att fadern överlämnar bruden till den blivande svärsonen är onekligen ett kvarhållande från en mer patriarkal tidsålder. I modern tid har det varit ovanligt i Sverige men har nu blivit populärt genom inflytande från amerikansk populärkultur.
Det går att ha olika åsikter om brudöverlämningar. Även om ursprunget till seden är problematiskt, är det knappast därför som brudpar vill använda den idag. Traditioner skiftar över tid och mellan olika platser och bosättningar. Därför är ett nationellt förbud knappast den rätta vägen att gå heller. Kyrkoförsamlingar och präster är fullt kapabla att hantera sådana frågor på lokal nivå.
Men tillbaka till Socialdemokraterna. När det gäller brudöverlämning vill partiet slå på stora trumman och förbjuda något bara för att det påminner om patriarkala strukturer som fanns för hundratals år sedan. Men hur är det med de patriarkala strukturer som finns idag och som påverkar kvinnor här och nu, vad vill Socialdemokraterna göra där?
I sammanhanget är det svårt att inte tänka på kusinäktenskap. Det är ett fenomen som är djupt problematiskt ur ett jämställdhetsperspektiv. Ofta handlar det om arrangerade äktenskap som beslutats av någon annan än de blivande makarna. I synnerhet kvinnor gifts bort unga och nekas möjlighet att studera eller etablera sig på arbetsmarknaden.
Kusinäktenskap har också beskrivits som ett stödjande element i hederskulturer. Flera av de uppmärksammade hedersmorden i Sverige har involverat kvinnor som inte velat gifta sig med kusiner.
Vi vet inte hur utbrett kusinäktenskap är i Sverige. En femton år gammal undersökning som bara omfattade personer vars farföräldrar var svenskar påpekade att fenomenet var minimalt i gruppen. Mindre än 0,1 procent av alla äktenskap. Men i invandrargrupper är andelen sannolikt mycket större. I stora immigrationsländer som Syrien beräknas andelen kusinäktenskap vara runt 30 procent. Risken är att kvinnor som växer upp i Sverige fortfarande får sina liv begränsade av dessa strukturer.
Den aktuella frågan Socialdemokraterna har dock inte velat ta itu med verkligt kvinnoförtryck med pincett. De har motsatt sig alla förslag om att utreda kusinäktenskap. När regeringen Tidö äntligen tillsatte en utredning kallade Annika Strandhäll (S) det för “en skitfråga”.
Man kan undra hur det ligger till i ett parti som tycker att kusinäktenskap är en skitfråga men som tycker att det är värt att lägga tid på en debatt om att förbjuda brudutlämning i Svenska kyrkan. Snacka om att slå myggor!
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.