image.php?type=preview&uuid=5dcf086b 24bf 5dc6 bb86

Svensk sommar på landet är underbar. Semester, grilldimma, ledighet, ljusa nätter och midsommar. Men även myggor, folk som tror att högerregeln fungerar och tjuvar dyker upp som bokstäver på posten förr.

Polisen räcker inte till, vilket gör att det är dags för en översyn av lagen som reglerar rätten att försvara sin egendom. Ligorna vet vad de letar efter och logistikkedjan för att få ut den värdefulla elektroniken ur landet är redan på plats. En GPS med tillhörande pekskärm och styrdator kostar flera hundra tusen i köp och det råder tydligen ingen brist på köpare med tveksam moral.

Den ökning vi ser tyder på att dessa nätverk är mycket välfungerande. Trots att tjuvar grips och åtalas fortsätter stölderna. Det tyder på att det är många som gör jobbet, säger Karin Rinander, förundersökningsledare vid polisen till TV4.

Polisen vet vilken man ska göra för detta. 2023 genomfördes ett gemensamt GPS-projekt i de tre polisregionerna Syd, Öst och Väst. Antalet brott där utredningarna kunde hitta en misstänkt ökade från 1,7 procent till 16,3. Det är fortfarande skrämmande lågt, men ett projekt som resulterar i en tiofaldig ökning av det önskade resultatet kan inte betraktas som något annat än en framgång och ett stort steg i rätt riktning.

Det är också en ytterst hoppfull anomali i ett system där det börjar bli nästan standardprocedur att försöka få systemfel att sluta vara systemfel genom att ösa pengar på dem. Men säg glädjen som varar. Projektet har lagts ner och lärdomarna har inte resulterat i några märkbara åtgärder.

Istället ger polisen råd om uppenbara saker som att märka för stöld, låsa utrustningen och larma maskinrummet. Inget av detta är särskilt avskräckande när den potentiella vinsten är enorm, risken att bli stämd är minimal och individens rätt att skydda sin egendom i princip är obefintlig.

Försäkringen täcker en del av den förlorade inkomsten. Men att lägga tid på att fylla i sådana papper tar också tid och om missbruket av dessa värdefulla GPS:er fortsätter kommer det så småningom att leda till förändringar i försäkringsvillkoren. Det kan vara premien som går upp, det kan vara självrisken. Det blir nog både och.

Lägg därtill att de värmländska bönder som det offentliga våldsmonopolet inte kan skydda också betalar i snitt en procent mer i skatt till densamma. Detta inför regionens skattehöjning.

Något måste förändras radikalt i den underliggande ekvationen som resulterar i denna brist på rättsskydd. Fler poliser vore ett steg i rätt riktning, men även om antalet patrullerande bilar på de lantbruksnära vägarna skulle fördubblas är det fortfarande ett stormaskigt nät och många småfiskar.

Råden att låsa in, larm och stöldmärken ska följas. Men för att få brottslingarna att tänka efter en extra gång innan de lastar kofot och ryggsäck i bilen på väg mot Värmland, behöver risken att åka fast ökas och konsekvensen bli betydligt mer avskräckande.

I dagsläget är det tillåtet för privatpersoner att gripa en brottsling på bar gärning om påföljden för brottet som är på väg att begås är fängelse. Det finns fängelse i straffskalan för både inbrott och stöld.

Det borde vara ännu tydligare. Den som ertappas med en kofot i en maskinhall eller en kutter i en tröskmaskin ska enligt svensk bygdetradition juridiskt kunna ta konsekvenserna. Det är dumt att vara ond – och det ska göra ont att vara dum.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa