bff9a2b0 e089 44de 945e 86b32b721fad

Den statliga gruvjätten LKAB ska gå över från att producera järnmalmspellets av malmen som bryts till att istället göra fossilfritt järnsvamp. Övergången ska ske över tid och senast 2050 ska den vara klar. Det är en nyckel för att säkerställa att stålet som investeringen Hybrit sedan kommer att leverera kan vara grönt.
I en intervju med Dagens industri LKAB:s vd Jan Moström konstaterar nu att man skruvar på tidtabellen för satsningen. Målet om en fullständig övergång till 2050 kvarstår och produktionen i Gälllivare ska enligt plan ställas om till järnsvamp under slutet av 2020-talet och början av 2030-talet.

Men planen att börja produktion även i Kiruna, som tidigare var på 2030-talet, skjuts nu upp till 2040-talet. I stället måste brytningen prioriteras vid den nya stora Per Geijerfyndigheten.
– Ur ett klimatperspektiv hade det varit bättre ju tidigare det här började. Men ambitionen från början var faktiskt extremt ambitiös, så att de skjuter upp den här stora omvandlingen av produktionen nu är ingen jätteöverraskning, säger Max Åhman, docent i miljö- och energisystem vid Lunds universitet.
En av de viktigaste skälen uppges vara tillgången till el. Det finns varken tillräckligt med ström eller nätkapacitet för att få tillräckligt med el till Kiruna i nuläget, enligt Jan Moström.
Max Åhman är inte förvånad.
– Det är mycket hårdare konkurrens om el i norra Sverige än för några år sedan. Det handlar trots allt om hur mycket billig el man kan få i tid nu och då tycker de här aktörerna att det kanske inte är rätt tillfälle att pressa för mycket just nu.
Hur stort problem tror du det blir för de gröna satsningarna i norra Sverige?
– Det är ett stort problem eftersom det är så många där ute som slåss om elen. Logiken bygger på att man kan få det billigt, att det är köparens marknad som det varit fram till nu i och med att det har varit ett stort överskott i norra Sverige. Men om behovet växer för snabbt blir det ett problem. Det blir dyrare och de kan inte säkra de långtidskontrakt som behövs, säger Max Åhman.

Han tror att fler projekt kan stöta på samma problem som LKAB.
– Det kan nog hända. Alla dessa ambitiösa och fartfyllda planer bygger på att vi snabbt får tillgång till el, och det kan man inte få just nu eftersom utbyggnaden av havsvind verkar ha avstannat och kärnkraften ligger ännu längre bort i framtiden. Dessutom kan man ifrågasätta om kärnkraften kommer att producera till de låga priser som industrin behöver, säger han.
Läs mer: Hård kritik mot ny elmodell


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa