Lotta O: Att det var så lätt att bli överhettad

bc926ef6 8980 4678 a054 a4251c24fe82bc926ef6 8980 4678 a054 a4251c24fe82

Det var Blackpool som lärde mig vad värme kan göra utan att du riktigt inser det. Vi skulle egentligen ha åkt till andra sidan England då, men där skulle det vara 39 grader och jag vet att det är feber. Vi åkte till Blackpool på västkusten istället.
Blackpool är myternas brittiska semesterliv, bryggor med nöjesfält, gindrinkar och eftermiddagsdanser. Storögda vandrade vi ut på en av bryggorna, karusellerna spelade musik, doften av fish and chips och smidesräckena såg ut att vara från drottning Victorias tid med små arga gargoyler.
Dagen efter skulle det bli 35 grader, så vi tog en glatt skramlande liten spårvagn till en marknad för att köpa en stråhatt. Inte för mig såklart, jag gillar inte huvudbonader. Dumt nog.

Sedan köpte vi en mössa till särbo och en flaska vatten vardera. Du är misstänksam. Nöjda satte vi oss på spårvagnen för att gå tillbaka, varpå den fick värmeslag halvvägs och stannade. Förlåt förlåt, sa chauffören slött.
Det var mitt på dagen. Solen brände. Vi började gå. Det skulle ta en halvtimme, sa telefonen hjälpsamt. En ynka halvtimme klarar vad som helst, eller hur?
Vi kämpade på. Vattnet tog slut. Svetten rann. Särbon var tacksam för sin hatt. Vi tänkte på en fika. Inget kaffe. Men snart? Kanske nästa block? Nej hej. Bostadskvarter. Tom butikslokal.
Jag minns inte så mycket mer av den promenaden, förutom att jag till slut inte kunde gå alls och ramlade ner på en bänk. Då blev Särbo allvarligt orolig. På något sätt lyckades han hitta ett luftkonditionerat kafé, släpade in mig och började hälla upp ingefärsdrink till mig redan i kassakön. Vi satt där länge, tills jag återtog fattningen.
Det är det jag tänker på nu, när sommaren är farligt varm på sina håll. Att det var så lätt att börja bli överhettad. Och det värsta: att jag inte ens förstod det själv.
Sedan skulle vi till flygplatsen och det hade varit 40 grader dagen innan i London. Puben där vi planerade att äta middag hade ingen mat, kockarna hade lagt sig. Det var som att anlända till ett katastrofområde, med engelska mått mätt: till och med ölen var slut.
Men det gjorde inget, för värmeböljan var över för den gången, och det var bara 33 grader.
Läs fler serier, till exempel Lotta O om hur det mesta har blivit extremsport i det forntida landet Lagom.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen