Lotta O: Toppmöte i tvättstugan

383ea41f 5137 4026 abd2 55808f6d0771383ea41f 5137 4026 abd2 55808f6d0771

Det är svårt, det där med klädkoder. Speciellt när man går till tvättstugan för då har man av förklarliga skäl lite mindre kläder att välja på än vanligt. Allt ligger i tvätten.
Kanske var det därför den unga kvinnan tvättade medan jag bara hade en sport-bh och träningsshorts på mig. Däremot var den andra kvinnan där väldigt fullt påklädd och jag själv var skrynklig som vanligt i skjorta och byxor.
Alla följde tvättstugans oskrivna lag, som går ut på att hälsa på ett vänligt sätt men sedan sköta sina egna saker utan att störa.
Du har läst i nyheterna om hur många konflikter i världen som uppstår mellan olika religiösa inriktningar, och här var det uppenbart att en av oss var muslim och de andra två förmodligen inte var det. Men det är i tvättstugan man ska träffas, för så länge alla rengör luddfiltret så går man överens.
Vi borde ha toppmöten i min kommunala tvättstuga.

Jag vek handdukar och tänkte på klädkonventioner, för eftersom det är sommar rasar den årliga debatten om huruvida män ska få bära shorts i offentligheten eller inte. Och om det är snyggt eller inte.
Det förbryllar mig alltid. Hur kan det finnas en moralisk skala för kvinnor och en helt annan för män? Tja, jag vet att det alltid har funnits där. Men skulle inte jämställdheten avskaffa åtminstone delar av den?
Nu får man inte kommentera alls hur kvinnor klär sig, för kvinnor måste absolut få välja själva om de vill synas offentligt i sport-bh:ar eller chador. Däremot går det tydligen alldeles utmärkt att göra kategoriska uttalanden om män i shorts eller skägg eller skjortor. Nej, man brukar inte bråka om tröjorna än, men det är nog bara en tidsfråga, för jag börjar misstänka att det är sje-ljuden som orsakar det för männen. Shorts! Skägg! Genast vaknar en liten smakdomare inom många.
Obegriplig.
Fast här i min lilla förort åtminstone på ytan finns en tyst acceptans. Vi hade nog åsikter om varandra, och var nog övertygade om att vårt eget förhållningssätt var det bästa. Själv trodde jag lite på att den muslimska synen var näst bäst, men det var för att hon erbjöd mig sitt torkskåp när hon var klar.
Vänlighet vinner alltid.
Läs mer husserie av Lotta Ovarför inte om hur rutten under ett besök i England ändrades från östkusten till västkusten, för att undkomma den rådande värmen. Den undkom inte.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen