Lucy Letby mördade sju spädbarn – nu ifrågasätts domen - idag nyheter
   

Lucy Letby mördade sju spädbarn – nu ifrågasätts domen


Sjuksköterskan Lucy Letby gick till historien som Storbritanniens mest ökända barnmördare. Hon dömdes förra året, trots sina nekanden, för sju fall av mord och lika många mordförsök på nyfödda barn, som hon skulle ta hand om som sjuksköterska på en neonatalavdelning.

Mordrättegången, en av de längsta i brittisk rättshistoria, inleddes efter en sex år lång polisutredning.

Men nu väcks frågor om domen. Flera experter ifrågasätter bevisningen mot sjuksköterskan som lagts fram i rätten. De hävdar bland annat att avgörande bevis kan ha misstolkats, rapporterar brittiska medier.

Kräver ny utredning

Totalt 24 statistiker och barnläkare kräver nu en utredning där alternativa dödsorsaker utreds. De vill också ha en offentlig utredning om varför sjukhuset inte stoppade Lucy, sköt upp eller gav nya direktiv.

En av undertecknarna är statistikern och professorn Peter Green.

– Jag har ingen aning om hon är oskyldig eller inte. Min oro handlar helt enkelt om möjligheten att detta inte skulle leda till en fällande dom, säger han till BBC.

Han får stöd av den rättsmedicinska experten Alan Wayne.

“Jag vet inte om hon är skyldig eller inte. Jag tror inte att någon vet det förutom Lucy Letby själv”, säger han.

Bevis kan ha misstolkats

Ett avgörande bevis mot Lucy har varit att hon var i tjänst under varje misstänkt dödsfall under perioden.

Men ett antal statistiker har offentligt ifrågasatt bevisen. Bland annat Peter Green, professor i statistik och tidigare ordförande i Royal Statistical Society.

“En stor svaghet är att den bara beskriver 25 av alla dåliga händelser som hände under den här perioden”, säger Peter Green. BBC.

Green menar att de inte tagit hänsyn till incidenter som inträffade när Lucy inte var i tjänst. Någon som kunde ändra mönstret. Det har inträffat minst sex andra dödsfall och många kollapser på sjukhuset.

Rätten tog inte heller hänsyn till att Lucy arbetade övertid, anser han.

Blodprover från bebisarna

En annan avgörande del av åklagarens bevismaterial var blodprover från spädbarn som hade kollapsat med lågt blodsocker. Åklagarens sida tror att Lucy injicerade luft och insulin i barnen.

Testerna visade exceptionellt höga nivåer av insulin och låga nivåer av en substans som kallas C-peptid. Den kombinationen uppstår bara i allmänhet när kroppen tar in syntetiskt insulin, som åklagaren tror att Lucy förgiftat bebisarna med.

Professor Alan Wayne Jones, en rättsmedicinsk expert, är också en av dem som ifrågasatte resultaten. Han påpekar att testet som används mäter kroppens reaktion på insulin snarare än själva substansen.

“Det testet kan inte skilja mellan syntetiskt insulin och insulin som produceras av bukspottkörteln”, sa han till BBC.

En annan expert tror att det kan ha funnits naturliga förklaringar till varför barnen drabbades av kraftiga blodsockerfall.

Det finns också mycket information om att vården där Lucy arbetade inte fungerade bra, och att dödstalen var höga.

Slutade ta emot för tidigt födda barn

Andra anser att det är osannolikt att Lucy är oskyldig, med hänvisning till den omfattande utredningen.

Sex sakkunniga medicinska vittnen och många tidigare kollegor har vittnat mot Lucy under rättegången. Tusentals handlingar lades fram av åklagaren efter långa utredningar.

I juli 2016 slutade grevinnan av Chester Hospital att acceptera för tidigt födda barn som patienter.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa