Lyxmäklare riskerar att bli av med registrering

224aa8b3 c6e0 4519 a181 8d3ff8dd1a4c224aa8b3 c6e0 4519 a181 8d3ff8dd1a4c

Mäklaren, som är specialiserad på att förmedla exklusiva fastigheter i Stockholmsområdet, anmäldes förra året till Fastighetsmäklarnas disciplinnämnd av en tidigare anställd på mäklarfirman.
Anmälan rör bland annat en lägenhetsförsäljning på Östermalm där mäklaren förmedlat ett golv för drygt 30 miljoner kronor. Hela beloppet sattes in på mäklarens kundmedelskonto innan det överfördes till säljarna, vilket är förenat med höga risker för penningtvätt enligt regelverket.

Disciplinnämnden överväger att mäklaren inte utförde tillräckliga kontroller av köpare och säljare och pengarnas ursprung. Hanteringen av köpeskillingen innebar enligt nämnden “ett så uppenbart och oacceptabelt risktagande att en varning inte kan anses vara en tillräcklig åtgärd”.
Därför återkallas hans registrering, vilket i praktiken innebär yrkesförbud om det vinner laga kraft.
Men beslutet har överklagats till förvaltningsrätten och mannen kan fortsätta att medla medan rättsprocessen pågår.
– Jag har inget att dölja och har följt god fastighetsmäklarsed till punkt och pricka, vilket jag ska bevisa i förvaltningsrätten, säger mäklaren.
Han menar att han samrådt med Mäklarsamfundet innan transaktionen genomfördes och att han biträtts av banken under processen.
– Det hade inte gått att genomföra affären om jag inte varit så dynamisk som jag var. Kunden är en gammal affärsbekant till mig och han ville ha det så här. Det var en av anledningarna till att vi gjorde det här, säger mäklaren.
Utöver den återkallade mäklarregistreringen utfärdar FMI en sanktionsavgift på 100 000 kronor till mäklarföretaget för att inte ha följt penningtvättsbestämmelserna.

Mäklaren är representerad i domstol av Diego Ortíz del Gaiso, Mäklarsamfunds advokat. Han menar att FMI nu verkar ha skärpt rutinerna för vad som förväntas av mäklare för att motverka penningtvätt.
“Det säger sig självt att arbetet mot penningtvätt är en viktig fråga för fastighetsmäklare. Det krävs dock mycket mer för att meddela ett yrkesförbud än vad inspektionen anger i sitt beslut. Min klient anser därför att påföljden bör tas bort, det säger sig självt. ” skriver han i ett mejlsvar.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen