Men Tidöpartierna väntar fortfarande på ett lyft som ska få dem upp i nivå med oppositionen. Sammantaget har oppositionen ett försprång på 7 procentenheter, enligt DN/Ipsos väljarbarometer för augusti. Visserligen är gapet mindre än vid förra mätningen. Det är dock slående att underskottet är nästan exakt lika stort som vid den första mätningen efter att Tidöavtalet hade presenterats i oktober 2022.
DN/Ipsos undersökning visar att Tidöpartierna har mer problem med opinionen.
– I början av året såg vi tendensen att allt fler tyckte att regeringen gjorde ett bra jobb och färre tyckte att det misskötts. Nu har de kurvorna vänt, på ett negativt sätt för regeringen, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.
Han pekar också på DN/Ipsos siffror som visar att en majoritet av väljarna anser att utvecklingen i Sverige går åt fel håll. Väldigt få tror att landet är på rätt väg.
– En stor utmaning för regeringen är att få bukt med den rådande pessimismen. Regeringar måste ofta bära ansvaret för utvecklingen, oavsett den faktiska skulden.
Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna kan trösta sig med att det såg ännu värre ut förra året. Som mest var motståndets fördel 11 procentenheter. Den främsta anledningen till det var en opinionsboom för Socialdemokraterna.
Sedan dess har Magdalena Anderssons parti har hamnat i en flack men konsekvent nedåtlutning, vilket bekräftas i augustimätningen där partiet landar på 32 procent. För drygt ett år sedan var väljarstödet 5 procentenheter högre.
– Det är en klar nedgång och Socialdemokraterna närmar sig valresultatet från 2022, säger Nicklas Källebring.
En annan tendens som bekräftas i augustimätningen är att läget stabiliserats för Miljöpartiet, med ett visst säkerhetsavstånd till riksdagsspärren. MP får 6 procent för fjärde mätningen i rad. Man måste tillbaka till 2015 för att hitta en lika stark period för partiet i DN/Ipsos mätserie.
Miljöpartiet fick medvind i EU-valet i juni, med ett valresultat på nästan 14 procent. Men Nicklas Källebring ser andra skäl till lyftet.
– Uppgången kom redan i samband med att Amanda Lind valdes till ny kvinnlig talesperson efter Märta Stenevi. De har etablerat sig på en högre nivå där de inte varit på länge, långt över gränsen.
Liberalerna och Kristdemokraterna förblir i en prekär situation. För L beräknas stödet till 4 procent avrundat i augusti medan KD avrundas ner till 3 procent. Det har gått två år sedan L kom över riksdagsspärren i DN/Ipsos undersökningar.
Moderaterna och Sverigedemokraterna fortsätter att slåss om andraplatsen i ett jämnt lopp. I augusti ligger SD steget före med 20 procent, M tätt efter med 19.
Vänsterpartiet har backat marginellt sedan juni, men ligger med 9 procent kvar långt över 2022 års valresultat.
Läs mer:
Tomas Ramberg: Bilisterna är Tidöregeringens käraste försökskaniner
Regeringen vill satsa 60 miljarder kronor på nya reformer
Fakta.Det var så undersökningen gjordes
● Syftet med kvoturval är att säkerställa respondenternas representativitet. Eftersom kvoturval tillämpas kan felmarginaler inte beräknas på traditionellt sätt. Uppskattningarna är avrundade till heltal för att minska fokus på marginella förändringar. Andelen osäker var 12 procent.
● Frågan som ställdes var: Om det var val till riksdagen idag, vilket parti skulle du rösta på?
● För mer information om urval, bortfall och svarsfrekvens, se ipsos.se eller kontakta Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring.
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.