Majoritet för ny kärnkraft enligt Verian - idag nyheter
   

Majoritet för ny kärnkraft enligt Verian


Under en lunchpromenad på Drottninggatan i Stockholm resonerar Colin Andersson om kärnkraftens för- och nackdelar. För honom anser de det senare.

Jag tror att det hade varit bra med mer kärnkraft för att säkra energiförsörjningen. Men det känns svårt när det tar så lång tid att göra det, så jag vet inte om det är rätt att fokusera på det just nu. Det kan ta 10-15 år att bygga ett nytt kärnkraftverk och vi har ett enormt behov av mer el innan dess. Då kanske man behöver satsa mer på vindkraft, solkraft och andra typer av energi, säger Colin Andersson.

Sdödsfallen har minskat sedan elkrisen

I Verians undersökning svarade 52 procent av svenskarna att det är rätt sätt att bygga ny kärnkraft i Sverige, medan 31 procent var emot det. 11 procent hade ingen åsikt. Stödet har minskat sedan elkrisen i januari 2023, då energifrågan stod högre på den politiska dagordningen och 62 procent tyckte att nya kärnkraftverk borde byggas. Stödet ligger dock på samma nivå som i december 2021 då 51 procent sa ja.

När de nya opinionssiffrorna för augusti 2024 bryts ner på partinivå ser det inte lätt ut att nå den långsiktiga, breda överenskommelse som krävs för att företag ska våga investera och faktiskt börja bygga.

Tydlig vänster – höger fråga

Verians opinionsansvarige konstaterar att kärnkraft har blivit en distinkt höger-vänsterfråga.

– Tittar vi bland Tidöpartiernas väljare så vill nästan 80 procent se att ny kärnkraft byggs, medan den siffran bland oppositionspartierna är runt 25 procent, säger Per Söderpalm, Verians opinionschef.

Avgörande för om Tidöpartiernas alltmer prestigefyllda kärnkraftsvision kommer att förverkligas blir framför allt om Socialdemokraterna kan svänga och hamna bakom sin linje. Ur det perspektivet finns det dock inte mycket hopp att hämta från Verians mätning.

S-väljare mot nyutbyggnad

– I januari 2023 sa en knapp majoritet av de socialdemokratiska väljarna ja till att bygga ut mer kärnkraft. Idag är det en ganska stor fördel för socialdemokraterna som inte vill se en expansion (50 procent negativt, mot 25 procent positivt). S är trots allt ett av de partier som Tidöpartierna förmodligen tänkt förhandla med, så det finns en del utmaningar. I alla fall om man vill få till en bred uppgörelse i den här frågan, säger Per Söderpalm, opinionsansvarig Verian.

Men inne i Rosenbad gjorde regeringen inte oväntat en optimistisk tolkning av det totala stödet från 52 procent. Något mer än halva befolkningen.

– Det det här visar är att det finns ett gediget, ganska tungt stöd för ny kärnkraft i Sverige. Men nu ser vi en hel del missvisande rubriker om att det skulle bli dyrt att bygga ny kärnkraft. Det blir vansinnigt dyrt att inte bygga ny kärnkraft i Sverige, säger Ebba Busch (KD), energi- och industriminister.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa